Лидерът на АБВ К. Проданов: Антикорупционният закон ще се ползва за мачкане на политическите противници

ABVЯмбол, 17.01.2018 г.

Антикорупционният закон на ГЕРБ няма да пребори корупцията, а ще бъде използван за създаване на машина за мачкане на политическите противници. Това заяви днес на пресконференция в Ямбол председателят на партия АБВ Константин Проданов. Борбата с корупцията, включително и чрез този закон, се използва от управляващите като нещо, с което трябва да се хвалим пред Брюксел. Той е параван, зад който се крие тотална липса на желание за борба с корупцията, смята Проданов.

Според лидера на АБВ, ако управляващите искаха да преборят корупцията, е трябвало да направят така, че обществените поръчки да излязат на светло, да се провеждат онлайн, а не както е досега – да се печелят чрез нагласени условия от фирми, близки до властта. А корупцията на ниските нива ще бъде преборена с въвеждане на електронно правителство, но и по този въпрос не се прави нищо. Според Константин Проданов, ако корупционните действия се хващат и наказват постфактум, битката вече ще е загубена, тъй като корумпираните ще притежават финансови ресурс да си купят, съд, медии и пр.

Според председателя на АБВ, антикорупционният закон ще се ползва за смачкване на политическите опоненти, защото: между първо и второ четене са снижени критериите на заемащия ръководна длъжност на новия единен орган; подаващите сигнали няма да се ползват от никаква защита, т.е. сигнали ще се подават само от хора, близки до властта; проверяваните ще избират проверяващия, защото ръководителят на новия единен орган ще се избира с обикновено мнозинство от парламента. Освен това елиминирана е презумпцията за невиновност, защото при обосновано предположение може да бъде запорирано цялото имущество, без да е в сила съдебно решение. И не на последно място – от проверка са отпаднали кметовете, а ГЕРБ доминира в местната власт. През миналата година през местната власт са разпределени чрез обществени поръчки над 4 млрд. лв.

Като проява на корупция Константин Проданов посочи даването на природен парк Пирин в ръцете на няколко олигарха. Не сме срещу скиорите и спорт, но там става въпрос за разрешаване на инвестиционни намерения в половината национален парк, каза още той. Като пример, че липсва желание за цялостно развитие на туризма, лидерът на АБВ посочи неотдавнашната си среща с кмета и председателя на Общинския съвет в Самоков – темата на разговор е била улесняване на туристическите дейности на Боровец. Пътищата до най-стария ни зимен курорт са ужасни, там всяка зима спира тока. Така че у управляващите няма желание за развитие на туризма в цялост, а само задоволяване на корпоративни интереси в района на Банско. Това е проява на корупция, която новият закон няма да предотврати, заключи Константин Проданов.

Той апелира парламентарната опозиция или президентът да сезират Конституционния съд, това  можело да направи и Адвокатския съвет. Ако тези механизми не сработят, АБВ ще отнесе въпроса до европейските институции, заяви лидерът на партията.

About the Author :