Летни приключения и забавления в галерията

IMG_9810За трета поредна година Художествена галерия “Жорж Папазов”-Ямбол провежда летни занимания с деца под наслова “Летни приключения и луди забавления”. Дейностите започнаха на 1 юли и ще приключат на 12 юли 2019 г. Под ръководството на изкуствоведа Стойка Цингова и художника Кольо Костов  малчуганите работят последователно по пет различни теми, озаглавени: Рисуване с точки; Глинени фантазии; Магия с хартия; Ателие “Сръчни ръце”; Изработване на настолна игра.

През първата година начинанието не е добре популяризирано и затова детската група е малка. Втората година обаче новината за интересните неща, които се случват в галерията, са се разпространили стремглаво и интересът е IMG_9813огромен. Има дни, когато групата стига до 30 деца, което затруднява работата. Въоръжени с опита от миналата година, през тази организаторите са внесли промени, за да бъдат заниманията максимално полезни и приятни за децата. Преди малчуганите от всички възрасти са работили заедно. Поради това срещнахме доста трудности, тъй като нивото на децата е различно и някои задачи се оказаха по-сложни за малките, разказва Стойка Цингова. Тази година те са разделени в две възрастови групи – в предучилищна възраст – 5-7-годишни и   8-12-годишни. Заниманията се провеждат в един и същи ден, но по различно време. Темите, по които работят двете възрастови групи, са едни и същи, но за по-малките всичко е по-облекчено – работи се с по-малък формат, а когато майсторят с хартия – задачите са различни. “Практиката ни дава насоки IMG_9808как да работим, да се коригираме. А за втората възрастова група има недостиг на места – желаещите са повече, отколкото можем да поемем”, споделя Стойка Цингова. Именно за да отговорят на големия брой желаещи да посещават заниманията, тази година в продължение на две последователни седмици се провеждат едни и същи занимания – така  могат да се включат два пъти повече деца.

Лора посещава заниманията в галерията за трета поредна година. Тя живее в София,  а през лятото гостува на баба и дядо в Ямбол. Първата година я довежда баба й, която пък научила от позната в галерията. Момичето обича да рисува и моделира, тук му е интересно и затова не пропуска занятие, което би направило лятото по-интересно.

IMG_9811Михаела е на 8 години и е ученичка в НУ “Св. св. Кирил и Методий”. За втора година идва на заниманията в галерията. “Рисуваме, моделираме, правим неща, които много ми харесват”, споделя тя. Предишния ден е изработила от глина лъв и слон. Преди това е рисувала с точки пеперуди. Питам я дали като порасне иска да се занимава с нещо, свързано с рисуването или моделирането. Тя ми отговаря сериозно и отговорно, че сега прави всичко това за удоволствие, а за в бъдеще – трябва да помисли. И е права – има толкова много време пред себе си.

Организаторите се стремят всяка година темите и задачите, по които се работи, да са различни, за да е интересно за онези деца, които са сред IMG_9812постоянните посетители. А и стремежът на специалистите в галерията е да покажат възможно повече техники на малките почитатели на изобразителното и приложните изкуства.

Цикълът от занимания завършва с изработване на настолна игра – “Бягство от омагьосания замък”. Малчуганите ще я изработят и заедно ще изиграят една игра.

Инициаторите на “Летни приключения и луди забавления”  тази година са IMG_9809създали и плакат, който е възможно да се превърне в запазена марка на начинанието.

“Тези занимания ми дават възможност за по-добро познаване на работата с деца и в бъдеще да съм по-полезна. Като човек изпитвам удоволствие от радостта на децата. Когато те са щастливи и имат желание да дойдат в галерията и отново да са с нас, за мен това е огромно удовлетворение”, признава Стойка Цингова.

 

 

 

About the Author :

Leave a reply