Летен университет в Болярово

IMGP2923Пета поредна година изследователска група от студенти при УНИБИТ – град София, чийто ректор е проф. Стоян Денчев (с родови корени от Боляровския край), се включиха в изследване на културно-историческото ни наследство. Учреденият Международен югоизточен летен университет има за цел проучването, документирането и социализирането на богатото културно наследство на територията на общините Малко Търново, Болярово и Елхово.

IMGP2942Под ръководството на ас. Цветелина Варадинова любознателните млади хора с интерес предприеха разкопки в местността Малкото кале край село Воден, класифицираха своите находки, посетиха различни културни обекти. На 13 юли 2015 година те запознаха чрез интересна презентация присъстващите на организирана среща граждани с резултатите от своята изследователска работа. Приветства ги кметът на община Болярово Христо Христов, предоставяйки възможност на ас. Варадинова да сподели своите впечатления от пребиваването си тук и да разясни същността на постигнатото от студентите. Освен това тя благодари на Регионалния исторически музей – гр. Ямбол и на общинското ръководство за благотворното съдействие, а на проф. Денчев – за гласуваното доверие.

IMGP2952Презентацията си участниците бяха озаглавили „Пет години професия археолог”. От предоставената информация става ясно, че откритите находки съставляват парчета от домакински съдове, изработени от графито керамика, както и фрагменти за украса. Освен тях – и метални предмети: монета (от XII век), нож (но не боен) и част от дамска гривна, изработена от мед.

IMGP2957Изнесени бяха и факти от историята на посетения църковен храм „Свети Георги Победоносец” – с. Воден. Всеки от участниците в програмата имаше какво да сподели. Има и какво да отнесе от вълнуващата научна експедиция в община Болярово – интересни впечатления и забавни спомени.

IMGP2958 Финалните мигове от срещата бяха за поднасяне на подаръци за общината домакин: специално изработена метална табела, с която да напомня за работата на групата и да обозначава, че общината е част от Международния югоизточен летен университет, оригинално съставени табла и други научни материали (брошури, книги с авторски проучвания).

Трогнат, г-н Христов сърдечно благодари за жеста.

До нови срещи, приятели, до следващото лято!

IMGP2960

About the Author :