Лекции за опасностите при трафика на хора пред боляровските ученици

IMGP8694Трафика на хора, превантивни мерки, организация и как да се реагира дори при подозрение, бе темата на лекциите пред учениците от осми до единадесети клас в СУ „Доктор Петър Берон“ – град Болярово на 17 април 2018 година. Директорът на училището Васил Гаджуров разясни пред присъстващите, че мероприятието е част от заложеното в плана на училището за април. По-малките ученици са посетили преди седмица Граничния полицейски участък, а днес най-големите, от горен етап на обучение (осми-единадесети клас) имаха мероприятие, на което за опасностите при трафика на хора им говореха гости от ГПУ и секретарят на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни (Болярово) Любослав Ценов.

Гостите-лектори от ГПУ-Болярово инспектор Палов и началник на група Апостолов разясниха пред учениците характеристиката, начините на набиране и етапите на организация при трафика на хора. Разликата при трафика на хора и IMGP8697нелегалните имигранти (т. нар. каналджийство) е, че при второто не се експлоатират хора, наблегна инсп. Палов. Той, заедно с колегата си, разясни и основните форми за експлоатация при трафика на хора (сексуална; робска експлоатация на труд( упражняване при нужда за извършване на престъпления; търговия с човешки органи, продажба на бебета). Разказа и за фазите на трафика на хора: набиране, транспорт (легален, нелегален и комбиниран), разпределение и т.н. Най-често това се прави от организирани престъпни групи, в които има йерархия. Често жертвите след време стават част от тези групи. В края на лекцията представителите на ГПУ-Болярово призоваха децата, дори и само при съмнение, да сигнализират на тях, на 112 и телефоните на А 21: 080020100.

С дейността на А 21 (организация за борба с трафика с хора, работеща във всички държави), запозна учениците секретарят на МКБППМН Любослав Ценов. Разказа им накратко за дейността, а след това им показа клипове на разкази на жени, преживяли това и успели да се измъкнат, именно с помощта на А 21.

IMGP8704Историята на една от жените разказа актрисата Луиза Григорова, която е лице на кампанията и призова за повече смелост, за подаване на сигнали дори и при съмнение, а при попадане в подобна схема, непременно да се намери начин за сигнал на безплатната телефонна линия, на която може всеки да се обади анонимно: 080020100.

За начините на експлоатация и преживяното от хората, станали жертви говори в един от филмите Антоанета Василева (главен секретар на Комисия за борба на трафик с хора). Тя спомена тъжната статистика, че само един процент от хората успяват да се спасят, да избягат. Такъв, уви, е и процентът на осъдените за такъв вид престъпление.

IMGP8690Учениците слушаха и гледаха внимателно, задаваха уместни въпроси. Класните им ръководители също.

В края на мероприятието, заключителните думи на секретарят на Местната комисия бяха учениците да бъдат много внимателни, да проверяват всичко, което им се стори съмнително и да сигнализират, дори само при съмнение, на посочените телефони. За да се предпазят, а и да помогнат на други, ако се наложи.

Лора Величкова

About the Author :

Leave a reply