Легендарният Говедаров с още един сезон за „Ямбол”

15095482_1223493941023138_5208755991573154606_nКапитанът на баскетболния „Ямбол” Говедаров ще изведе за още един сезон съотборниците си, каза за „Делник” легендата на ямболския баскетбол Иван Чолаков. Това ще бъде рекорден, 14 сезон, на играч в историята на клуба. Гардът, който е получавал повиквателни и за националния мъжки тим, пристигна в зала „Диана” през  вече  далечната  2003 година. Тогава старши треньор на „Ямболгаз” бе Валери Бъчваров, а негов помощник Румен Шопов.

На контролен двубой в Пловдив между тамошния „Академик” и националния отбор за юноши треньорът Бъчваров бил впечатлен от изключителната агресия в играта на Станислав, както и от непримиримостта му на терена. Последва покана за присъединяване към ямболския отбор, още повече, че „Академик” тогава бе отпаднал  от елитната дивизия.

След  период  на адаптация, Говедаров постепенно влизаше все по-задълго  на  терена, докато дойде  времето, в което никой от феновете не можеше да си представи стартовия състав без пловдивчанина.

Говедаров е роден на 13 ноември 1980 години под тепетата, в семейство на агрономи. Чичото на  Станислав обаче е футболист  в „Локомотив”/Пловдив/, играл е също с екипите на „Спартак”/Пловдив/ и „Ботев”/Пловдив/, като има в кариерата си над 300 мача.

Футболът става първата страст на сегашния капитан на „Ямбол”. 12-годишен той се прехвърля в баскетболния клуб под тепетата, където развитието му следи не кой да е , а звезда като Пенка Стоянова. На знаменитата централна нападателка на „Марица” Говедаров  е благодарен и досега.

На 36 години капитанът на „Ямбол” направи силен сезон, като отново и отново взривните му крака , пробивите му и стрелбата  от  халите, носеха големи проблеми за съперниците. Майната, както наричат съотборниците, а и феновете, Станислав Говедаров, трайно се установи в града край Тунджа, има две деца, като работи и във фирма „Сакарела” като административен директор.  Собственикът на „Сакарела”  и на още няколко фирми, Валентин Ревански, е президент на баскетболния „Ямбол” вече доста години, а и е кум на капитана.

През  тези  13 сезона  Говедаров  изведе  два пъти  поред  състава  до бронзовите  медали, бе повикан  в  националния  отбор  от  Росен Барчовски, участва всеки сезон в Мача на звездите. Станислав е гладиаторът в тима на Ямбол, той е играчът, който отказва до последната секунда да приеме поражението. С много гардове през годините го събира съдбата, много сезони се налагаше Станислав да е плеймейкър, въпреки че неговата истинска, а и любима позиция, е тази на позиция 2 –  атакуващ гард.

Най-добре си пасна Станислав с плеймейкъра Юли Радионов.Именно с пристигането на бургазлията спря нуждата Говедаров да играе на не толкова подходящия за него пост. Двамата направиха убийствена гардова двойка, пред която отстъпваха дори и американците , и сърбите в шампионата на страната ни.

Говедаров не е на път да стане легенда, той е вече легенда. Там, до имената на играчи като Иван Ангелов-Мекия, Вълчо Йорданов, Анатолий Ясински, Димитър Ангелов, и до треньори като Симеон Варчев и Иван Чолаков.

About the Author :

Leave a reply