Лазаровден в Генерал Инзово с народната певица Дарина Славчева

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПо инициатива на читалище „Н. Й. Вапцаров”, Лазаровден в с. Генерал Инзово беше отбелязан с голям концерт-спектакъл под надслов „Кога запее – гора оглася” и премиера на книгата на народната певица Дарина Славчева със същото заглавие. Спектакълът е част от празничните прояви, посветени на Деня на община „Тунджа” – 22 април.

Дарина Славчева, чийто корени са в тунджанското село Генерал Инзово, е солистка на ансамбъл „Тракия”, гост-солист на хор „Мистерията на българските гласове”, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

За творческия път на народната певица и за стойността на нейния сборник говори етномузилогът академик д-р Крум Георгиев, носител на световен „Оскар” за фолклор. Той подчерта, че със своята изследователска и събирателна дейност, Дарина е допринесла изключително за обогатяване на песенния репертоар, както за изучаващите народно пеене, така и за нарасналия у младите хора интерес към българските народни песни. Сборникът съдържа 89 песни на български и гръцки език, като 35 от тях са събрани от с. Генерал Инзово.

В последвалия концерт-спектакъл Дарина Славчева изпя много от своите любими песни, които посвети на приятелите и почитателите си от с. Генерал Инзово. На сцената се изявиха и двете дъщери на певицата – двегодишната Неделина и четиригодишната Пресияна. В ритъма на българските хора се понесоха младежите и девойките от танцова формация „Акбунарци” при местното народно читалище „Н. Й. Вапцаров” с ръководител Станимир Петров.. За празничното настроение допринесе и оркестър „Инзово”, под чийто звуци дълго време на площада се извиваха български хора.

На 13 април – неделя, с. Генерал Инзово ще бъде отново домакин на общинския празник на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден”. Очаква се в неговото петнадесето издание да вземат участие над 40 колективи и много индивидуални изпълнители не само от региона, но и от страната.

About the Author :