К. Проданов, председател на АБВ: Управляващите са навързани като свински суджук

intervu Prodanov -Г-н Проданов, Имате среща с млади хора в Ямбол по демографските проблеми. Каква е позицията на АБВ по този въпрос?

-Още когато АБВ беше гражданско движение, това беше основния мотив – необходимостта от мерки за преодоляване на демографската катастрофа, защото всичко друго е вторично от нея – финансовата стабилност на българите, бюджетните параметри, уважението на европартньорите ни и т.н. не струва и пет пари, ако тук няма кой да го оцени, ако не останат хора. Много се говори по тая тема, напоследък е вкусна тема за политиците, които се упражняват, но за съжаление отвъд упражнение не отиват. Говори се за стратегии, за необходимостта да се направи нещо, но реално действия все още липсват. Ние имаме изготвен план за действие, даже когато Ивайло Калфин беше министър на социалните грижи, беше изготвена цялостна демографска стратегия, която за съжаление така и не видя бял свят. Ние ще я предложим отново на вниманието на настоящите управляващи и се надявам, че те ще обърнат внимание, защото разработките са сериозни. Но днес /б.а. при посещението му в Ямбол на 20 септ./ специално се надявам да поговорим с хората откровено – да видим какви са според тях основните проблеми, заради които демографията тук в региона не върви – дали е заради качеството на живот, дали е заради липсата на работни места, дали е заради лошото образование, дали е заради здравеопазването, дали е заради нещо друго. Дали е просто заради усещането за безпътица и безизходица – това ги отблъсква и ги кара да търсят Терминал 1, Терминал 2. Аз имам за себе си отговора, но нещата от София изглеждат по един начин, иска ми се да формулирам мнение на база на възгледите на хора от страната, затова и на други места, където ходим, правим такива дискусии.

– Скоро беше първият учебен ден. Как бихте коментирали събитията в образованието – с колове се тръгна вече, заплатите уж увеличени….

-Направи се тази стъпка в посока увеличение на доходите на учителите. Дано не съм лош пророк, опасявам се, че ще остане първа и последна, подобна на много други увеличения, за които се тръби и се вдига шум, а в последствие нищо не става. Както беше с уж за  увеличение на пенсиите. По-големият проблем по принцип при нашето образование е, че то преди 15-тина години беше поставено на пазарна основа, въведе се принципът „парите следват ученика“ и от там дойдоха всички тези изкривявания, защото в момента не се търси качество, а на всеки ученик и студент  се гледа като на ходещи 1000 лева  и оттам нататък всички проблеми следват директно от това. Докато тази система не се промени, ще затъваме все повече и повече.

-Каква е оценката ви за управлението на правителството?

-Навързани са като свински суджук – това е много добра метафора за всичко, което правят.

-Скандалът с грипените?

– Виждам желанието на нашия нов голям брат да ни продаде самолети, които са на възраст доста по-голяма от моята, а аз вече дори по определението на ООН не се считам за млад и не попадам в графата млади хора. Определено лобистки интереси, за да ни се пробутат самолети, които просто не вършат работа. Новите самолети не са самолети на 45 години.

-Как бихте коментирали напрежението във военно-промишления комплекс?

-Ние сме единствените, които нададоха глас срещу опитите да бъде разбит военно-промишления комплекс, за да бъдат вкарани там задкулисни интереси на 1-2 персони, които няма да назовавам. Предполагам, че е намесен външен интерес да ни изтикат от тия пазари, но факт е, че от няколко месеца се води битка за 2-3 частни оръжейни предприятия в този сегмент да бъдат овладени. Ако не бъдат овладени, поне да бъдат разсипани. На първия етап атаката беше само срещу „Дунарит“, след това към „Емко“, а поредният, предполагам няма да е последен, епизод от атаката, вече включва и използване на държавните предприятия от военно-промишления комплекс за удряне на частните. Като държавните, най-вече Кинтекс като основно външно-търговско предприятие, също се поставят в неблагоприятно положение. Има опасност да бъдат фалирани и да разбием един от малкото останали работещи високотехнологични сектори, които имат потенциал да извадят България от бедността – всичко в услуга на тези, които дърпат конците на министъра на икономиката. Определено това не е българският интерес.

Интервю на Светлана Чамова

About the Author :