Късият баскетболен сезон – плуване на сухо

10346384_856407757731760_9114778308634095051_n.jpg.620x350_q85_cropВече години наред сезонът на мъжкия баскетболен „Ямбол” завършва преди 1 май. Или малко след тази дата. Такъв е сезонът не само за нашия отбор – всички отпаднали в първата фаза от плейофите излизат около първи май във ваканция.

И се завръщат в игралните зали едва в началото на август. Както и да го въртим, това са цели три месеца без тренировки и без мачове, което е страшно много време извън строя за спортисти, имащи статута на професионалисти.

Дори и тези състави, които продължават след началото на месец май надпреварата, приключват сезона рано. Рано, защото и на тях се събират два месеца по плажовете или в работа извън спорта, за да изкарат някой лев.

Не е нужно да си кой знае какъв специалист, за да си дадеш сметка, че с толкова малко подготовка  и тъй кратка игрова практика, няма как вътрешното първенство да е на високо равнище, както и резултатите на националния тим да са респектиращи.

Някои треньори казват: ”Това че баскетболистите са извън залите на клубовете си, не означава, че те не трябва да се грижат за формата си”.  Ако допуснем, че самостоятелно състезателите могат да поддържат добра физическа кондиция, то в колективен спорт, какъвто е баскетболът, няма вариант без мачове да се поддържа истинска форма.

Президентът на Националната баскетболна лига през отминалия сезон Иван Чолаков имаше предложения да се удължи сезона, като се играят повече двубои в плейофната фаза. Това е добър вариант, макар и крайно недостатъчен. Вярно е – когато стартира шампионатът, паузите в него са съвсем малко, основно преди турнира за Купата на страната. Играе се дори в дните около Рождество Христово. Това обаче не прави броят на срещите по-голям, тъй като в елитната ни дивизия участват вече много години наред  по осем или девет клуба.

Изкуствено да се включват в Лигата клубовете с малки бюджети и с нискокласни баскетболисти няма да е солидно решение на проблема. Все пак трябва да се огледат нещата  и в тази посока, или, най-малкото, клубовете  да  играят повече мачове  помежду си , а не, както е сега – четири за целия шампионат.  Подобно на всички други колективни спортове, и баскетболът без публика е мъртъв, или поне непълноценен. Ямбол , въпреки  че  в  последните  два-три сезона е с по-скромен бюджет, продължава да е сред градовете с най-висока посещаемост.

И определено има  глад  сред феновете за повече мачове на техния отбор, а не той да изчезне зад завесата в края на април или в началото на месец  май и да се появи в зала „Диана” едва  през  септември, та дори и октомври.

Малко са и предсезонните турнири, в които треньорите могат да направят преценка на дошлите на проби баскетболисти, а публиката да се надъха за новия шампионат. В Ямбол доста години бе чудесна предсезонна проява турнира в памет на Петър Майсторов. Вече няколко есени обаче, този турнир не се провежда, като обяснението е, че няма достатъчно пари за него.

А именно на него в зала „Диана” са идвали и чуждестранни отбори : от Турция, от Македония, от Сърбия, както и някои от грандовете в родното първенство.

Мачовете са малко не само за Ямбол, а за целия ни баскетболен ешалон. За капак, преди време се стигна до тоталната дивотия в продължение на цяла година мъжкият ни национален тим да не играе нито един контролен двубой.

Нямало смисъл, понеже сме се представяли слабо в официалните първенства, обясниха тогава от Федерацията. Оставаше да закрият за една петилетка мъжкия вътрешен шампионат, докато отборите се научат да побеждават…

Ние страшно дълго твърдим, че Сърбия, Хърватска, Словения,Черна гора, Босна и Херцеговина имат добри национални формация , понеже били от югошколата. Има, разбира се, значение школата на някогашна Югославия, но далеч  по-голямо  е значението  на  друго –  във всяка една  от тези държави се работи упорито, целенасочено, с перспектива, а не да се отмята пореден сезон.

Защото тук , у нас, най-често отмятаме, вместо да направим следваща добра стъпка….

Борислав Ненов

About the Author :