Към ветераните – с респект, с уважение, с поклон

DSC04908Кметът на община Стралджа Митко Андонов посети всеки от останалите живи ветерани, участници в Отечествената война от Стралджа и селищата на общината. Във връзка със 70-годишнината от Великата Отечествена война със своя заповед  г-н Андонов лично   връчи  на всеки един от ветераните  почетна значка на общината, грамота и парична награда. С поклон за участието във войната, за примерите на патриотизъм и родолюбие, за  мъдростта, която с готовност предават до днес на по-младите. Всеки един от възрастните и вече немощни мъже  упорито гонят стоте, но са съхранили достойнството, доблестта, дисциплината, гордостта, войнската чест. Тези, които можаха, посрещаха г-н Андонов на крака, ръкуваха се с него, сърдечно благодариха за оказаното внимание, не пропускаха да се интересуват от неговите грижи и задачи, да го поощряват да работи за благото на общината, на България.

DSC04913Трогателни  в своите спомени бяха всичките бивши бойци. Някой от тях не криеха сълзите си при възстановяване на картини от сраженията, раняванията, убитите другари на фронта. Други тихо произнасяха: „Големи мъки преживяхме!”, трети поднасяха благодарността си  и заръчваха младите да внимават, да пазят мира, да бъдат родолюбци защото „По-хубаво от родината няма!”

Само в един ден г-н Андонов успя да окаже внимание на Жельо Минчев Ряпов  и Иван Йовчев Тодоров от Войника, на Начо Иванов Кънев от Зимница, Кольо Георгиев Колев от Иречеково, Георги Янакиев Илиев от Каменец, Манол Желев Петров от Саранско, Ради Статев   от Тамарино.

DSC04924Едно ръкостискане, добра дума, изразено уважение бяха достатъчни, за да дадат доказателство на ветераните, че животът им, участието във войната, преживяните страдания не са били напразни, че има кой и как да оцени техния принос. Поклон, ветерани!

 

 

DSC04925 DSC04931

About the Author :