Кухненски работници са заразили храната, натровила децата в ОУ „Петко Р. Славейков”

dfdfdКухненски работници са заразили храната, която предизвика хранителното натравяне на децата от първи и втори клас на ОУ „Петко Р. Славейков”, съобщи директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева.

Готвачката, помощник-готвачката и миячката са носители на патогенния стафилокок, изолиран от носогърления секрет, който е взет. От ръцете на две от кухненските работнички също е изолиран патогенен стафилокок, от тава за шницели, от картофобелачка и работна среда е установено наличие на ешерихия коли. Това говори както за лоша хигиена в кухнята, така и за лоша лича хигиена, подчерта д-р Генчева. Дезинфекционният разтвор е бил с ниска концентрация, което говори, че и извършваната дезинфекция е некачествена.

РЗИ е дало предписание на трите жени, които са патогенен стафилокок от носогърлен секрет да бъдат отстранени от кухнята, докато не се излекуват, в момента им е назначено антибиотично лечение, след лечението отново ще бъдат изследвани и могат да работят едва след като пробите им покажат, че са здрави.

Самото заразяване е станало от служителките, които са били носители на патогенния стафилокок без да имат симптоми, че са болни, и при кихане и кашляне, или при замърсени ръце той е попаднал върху храната и е намерил много добра среда за развитие. При това се отделя ентеротоксин, който причинява бурната клинична картина при децата – хранителното отравяне започна няколко часа след като децата са обядвали с гадене, повръщане и коремни болки, разстройство и температура. Д-р Генчева уточни, че храната е била вторично замърсена, т. е. проблемът не е бил в качеството на продуктите, а в кухненските работници, които са я заразили. Стафилококът е попаднал на определени места в храната и затова не всички деца са се разболели, а само някои от тях.

Столът в ОУ „Петко Р. Славейков” е затворен, мерките срещу него трябва да бъдат предприети от Агенцията по храните.

Припомняме, че на 31 октомври десетки деца от първи и втори клас на ОУ „Петко Р. Славейков” получиха хранително натравяне и 10 от тях бяха приети в Инфекциозно отделение на ямболската болница, а друга част бяха потърсили помощ от личните си лекари.

Фирмата, която е наела стола в училището и приготвя в него храна е сливенската „Фууд къмпани”.

 

About the Author :