Кунева, защо бе, чедо?!

Borko_poslНавремето, когато Симеон Втори се върна на бял кон и сред шпалир от екзалтирани българи, той направи министър на културата една дама от Видин – Нина Чилова. Сега вероятно малцина я помнят, защото тя така и не можа да пусне корени в политиката, което е странно, като си знаем равнището на родните партийни персони.

Нина Чилова показа изумително невежество, когато, вече като министър, журналята почнаха да я питат за това и онова от сферата, поверена и от царя-премиер. Новият министър на образованието и науката, Меглена Кунева, върви по нейните стъпки, поне дотук.
Нито аз, нито вие, ще можете да обясните нещо засукано от физиката или от химията, но за един политик със стажа на Кунева да не прави разлика между Петко Каравелов и Александър Малинов като премиер-министри е в повече. Дори за държава като нашата.
Братът на Любен Каравелов не бил от най-храбрите, Александър Батенберг пък към оная есен на 1885 г., е покъртително млад и неопитен. Но дава личен пример на войската как да бие сърбите. Ала не князът, не и министър-председателят Петко Каравелов, а съпругата на премиера, Екатерина, прави така, че в София да кажат – тя бе единственият мъж тук.
А Кунева? Щом тя е едно от най-умните лица на страната ни, поне според уверенията на мнозина, и Бог няма да ни опази.

Борислав Ненов

About the Author :