Куклен театър – Варна получи голямата награда „Играещия човек” на фестивала „Михаил Лъкатник”

DSC08423Държавен куклен театър – Варна получи голямата награда на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” за постановката „Малки вълшебници” по Джани Рудари. Статуетката „Играещия човек” на Георги Чапкънов беше връчена на режисьора на спектакъла Вера Стойкова на церемонията по награждаване на победителите във Фестивала.

„Направихме този спектакъл полу на шега полу наистина, защото бяхме се превърнали всички в едни сърдити чичковци и мисля, че всички имахме нужда от такива вълшебства”, каза след изразените благодарности режисьорът на спектакъла Вера Стойкова.

DSC08413Журито на фестивала беше в състав: Никола Вандов –театровед, акад. Борис Павлович Голдовски – президент на Центъра за куклено изкуство и театър на името на С. В. Образцов – Москва, Красимира Филипова – театровед и Боян Иванов, а в състезателната програма участваха десет спектакъла.

 

DSC08407Преди да обявят победителите акад. Борис Павлович Голдовски и председателят на журито театроведът Никола Вандов споделиха мнението си за фестивала. Според академик Голдовски, който за трети път участва в ямболския фестивал, на това издание е имало спектакли, които не са фестивални. Той каза още, че на подобен фестивал като ямболския театралите могат да разберат къде се намират като ниво, какви са, как работят и да придобият реална представа какво е състоянието на техния театър.

DSC08409„Добрите спектакли не преобладаваха на този фестивал”, каза председателят на журито Никола Вандов и допълни: „Трябва да има по-голям стремеж във този фестивал да достига други хоризонти. Само така неговото ниво, неговия престиж ще се увеличава с годините. Всичко е създадено за такава дейност, просто трябва да бъдем по-безпощадни в критериите си, по-сигурни, че има смисъл да се прави нещо по-голямо”.

Наградата за оригинална музика се присъжда на Веселин Койчев за спектакъла „Охлювът Джуро” на Драматично-куклен театър „Иван Димов” – Хасково.

DSC08415Журито присъди две награди за сценография – едната на Силвия Бъчварова и Васил Рокоманов за „Принцесата и скъсаните обувки” на Държавен куклен театър – Търговище, а втората на Наталия Гочева за „Бременските музиканти” на Държавен куклен театър – Видин.

Наградата за женска роля беше дадена на Захаринка Терзиева за участието й в „Охлюва Джуро” на Драматично-куклен театър „Иван Димов” – Хасково.

DSC08417Наградата за мъжка роля беше присъдена на Тихомир Трифонов за ролята на Джина в „Аладин и вълшебната лампа” на Държавен куклен театър „Георги Митев” – Ямбол. Той сподели за „Делник”, че това е дебютната му роля след завършването му и е много щастлив, че още от старта на професионалната си кариера започва с награда.

Наградата за актьорски ансамбъл беше присъдена на колектива на Театър „Ателие 313” – София за постановката „Машината Ян Бибиян”. Те спечелиха и специалната награда на името на Петър Марков.

Журито не присъди награда за режисура.

Съюзът на артистите в България даде своята награда на постановката на Държаен куклен театър „Георги Митев” – Ямбол – „Аладин и вълшебната лампа”. Призът беше връчен от Стефан Илиев.

Детското жури – ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, определи за победител постановката на Държавен куклен театър – Сливен „Омагьосан сън”.

Организатори на фестивала са Министерство на културата, Община Ямбол, Държавен куклен театър „Георги Митев” – Ямбол, Съюза на артистите в България, а сред спонсорите са печатници „Демакс” и „Овергаз инк” и фондация „Млада България”.

DSC08430Директорът на Държавен куклен театър – Ямбол Елена Дойчева припомни, че фестивалът „Михаил Лъкатник” и приказката, наречена театър, правят по-красива пролетта в Ямбол. Тя призна, че не иска да свършва празничната фиеста на продължилия една седмица фестивал, но времето лети и затова трябва да обяви Деветнадесетото му издание за закрито. След 2 години през 2017 г. Ямбол и Държавният куклен театър „Георги Митев” че честват 20 –то издание на фестивала и 60 г. от създаването на театъра.

 Диана Иванова

 

 

About the Author :