Кукленият театър с премиерата „Гиньол и полицаят“

SAM_2312Най-новата постановка на Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол „Гиньол и полицаят“, чиято премиера ще е утре – 27 септември, сряда, анонсираха днес на пресконференция директорът на театъра Елена Дойчева и Теодора Попова-Лазарова – режисьор на спектакъла и автор на новата версия.

„Гиньол и полицаят“ е съвременен прочит на материали от френския уличен театър, поясни Теодора Попова. Гиньол е вечният уличен бездомник, нехранимайко, онзи който е на ръба на закона – много позната история, разпространена из почти всички европейски държави. Това е бедният човек, който има проблеми със системата. За съжаление тази история е актуална и днес, признава режисьорът. Социалното неравенство присъства и при децата. Но историята за Гиньол показва всъщност, че човек благодарение на своята находчивост може винаги да се справи в живота си. Това заглавие преди доста години е било в репертоара на ямболския куклен театър. Сега обаче се прави съвсем нова интерпретация. Използват се кукли на параван – система, която рядко се използва в SAM_2315съвременния куклен театър, но според режисьора притежава своето очарование – когато кукловодът остава напълно скрит и куклата оживява сама пред децата. Във втората част на спектакъла обаче излизат друг вид кукли – т. нар. мъпети, които са американска система – кукли с отваряща се уста и с жива човешка ръка. Те са по-големи, ярки и повече се доближават до днешната публика. От друга страна те са изненадата, неочакваното в спектакъла. В крайна сметка в сблъсъка между Гиньол и полицая няма победител. Те разбират, че са от една и съща страна – там, където човешкия закон е по-силен е от писания, т.е. моралът, добрината се оказват по-значимото от законите, които съществуват, отбеляза Теодора Попова.

Адресът на спектакъла е съм цялото семейство – към малки и големи, отбеляза от своя страна Елена Дойчева. Отсега театърът има заявка за представяне на „Гиньол и полицаят“ в Пловдив. Участват младите актьори Златко Василев и Никол Султанова, а от познатите – Димитър Димитров и Жулиета Николаева.

Елена Дойчева сподели, че в края на юни театърът е участвал в престижния световен фестивал „Кукарт“ в Санкт Петербург с „Палечка“, драматизация Рада Москова, постановка – Бисерка Колевска. Фестивалът е бил под патронажа на президента на Руската федерация Владимир Путин. В началото на август театърът е участвал в летния куклен фестивал „Дни на куклите“ в Бургас с постановката на Теодора Попова „По заповед на щуката“.

Предстои участие в „Златен делфин“ с постановката „Палечка“. В средата на октомври имат участие в международен куклен фестивал в Баня Лука отново с „Палечка“, а през ноември предстои следващата премиера за есенния театрален сезон – „Приключенията на Жинучка“ – нова българска пиеса, наградена на националния фестивал „Михаил Лъкатник“ 2017 г.“ в Ямбол. Предстоят турнета в София, Пловдив, Велико Търново и подготовка в края на годината за коледната кампания. Новото заглавие ще бъде „И пак е Коледа“.

About the Author :