Кукленият театър открива летния сезон с представление – подарък за децата, за 1 юни

Ямбол, 29.05.2020 г.

С безплатно представление утре – 30 май, в 11 часа, в навечерието на Деня на детето, Куклен театър „Георги Митев“-Ямбол открива летния си сезон, съобщи на пресконференция днес неговият директор Елена Дойчева. Ще бъде представена пиесата „Баба, внуче и куче“. Тя ще се играе в салона на кукления театър при спазване на всички противоепидемични мерки. Първоначалното намерение бе това да се случи на открито – в градината на механа „Странджата“, но след отварянето на театралните салони и очакването в съботния ден децата да бъдат заедно със своите родители, т.е. публиката да е повече, е избран вариантът на закрито.

„Драматичен куклен тетатър е център за духовното израстване на младите хора в Ямбол, театърът е доказал силата си на въздействие върху подрастващите. Той им дава друг живот – красота, мечти и полет. В приказката е скрита мъдростта на времето, а театърът е огледалния свят на приказката“, каза Елена Дойчева, аргументирайки смисъла и ползата от куклено-театралното изкуство за изграждане личността на малкия човек.

Куклен театър-Ямбол ще продължи с представленческата дейност, задължително всяка събота от 11 часа ще има представления на сцената на Кукления театър. Успоредно с това се работи върху новото заглавие „Храбрият оловен войник“ по Ханс Кристиян Андерсен. Довършва се работата по декора и куклите в ателието на НАТФИЗ, репетициите ще започнат със съвсем младите актьори Ана-Валерия Густанян и Христо Петев. Режисьор на спектакъла ще бъде младият режисьор Любомир Кулаксъзов.

Много представления, пътувания и участия от програмата на Кукления театър паднаха, заради коронавирусната пандемия. Надеждите са постепенно да се влезе в ритъм и театърът да продължи нормално да работи. Тази година ще се наложи актьорите да играят и през лятото, сподели Елена Дойчева.

Започнала е подготовка в много направления, защото предстои не само 22-ро издание на Националния куклено-театралния фестивал през пролетта на 2021 г., но и едно забележително честване – 65 години от първото куклено представление, 50 години Държавен куклен театър-Ямбол и 50 години от първите Куклени празници на приказката в Ямбол през 1971 г.

В програмата на театъра предстои и дебют на Ана-Валерия Густанян, която е защитила дипломната си работа като режисьор и в Ямбол ще бъде първата й професионална изява. Тя ще направи „Пипи Дългото чорапче“. Ямболският куклен театър очаква и млади актьори от току-що завършващите класа на проф. Жени Пашова.

Вече е пристигнала и първата пиеса от Националния литературен конкурс, организиран от ДКТ-Ямбол, за написване на пиеса-приказка за куклен театър – още едно потвърждение, че времето на социална изолация заради ковид-19, бе перфектното време за творческо писане.

About the Author :

Leave a reply