Кукерските празници – живата тунджанска традиция

ВеселиновоКукерството е един от символите на България, най-големият и зрелищен български обичай с дълбоки корени в миналото. При нас този обичай е свързан с отминаването на зимното мъртвило и възраждането на природата за нов живот през пролетта.

Всяка година в периода между Месни и Сирни Заговезни (Сирница), в община „Тунджа”, той се завръща отново и отново. Пъстрата магия от цветове, звуци и ритми увлича и завладява всички, дошли да се насладят на този нережисиран спектакъл, идващ от сърцето на хората и наситен със символиката от вярвания на древните жители на тунджанската земя.

Веселиново1Тунджанските кукери – това са хората, които обичат и пазят традициите, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.

Кукерландия в община „Тунджа” започва с наближаването на Сирни заговезни, когато в десетки села, кукерите се събират и в продължение на часове подреждат хлопките, навиват навуща и кръстосват герданета, опъват пъстроцветни ленти и нарамват тежки животински маски, за да спазят и продължат традицията. Детайлите са важни, в групите има ред, неписани закони и правила. Не всеки може да бъде водач на кукерите. За такъв трябва да бъде избран дълбоко почтен човек: честен и чистосърдечен. В групата всеки има роля – булка, младоженец, сеяч и орач, поп и волове, персонажите са много, но в мига, в който дръннат хлопките и задумка тъпана, облекло, маска, обреден инвентар, украса на карнавалния костюм, зрители и изпълнители се сливат в едно.

Веселиново2От къща на къща зазвъняват десетки звънци, звуците на гайдата и тъпана се чуват отдалеч и младоженецът загубва гласа си, за да не остане дом, в който да не е прогонено злото и да не е стигнала благословията за благополучие, за плодородие и здраве на хората и добитъка.

Калчево 2Кукери и маски вече изпълниха площадите на селата Веселиново, Завой, Кабиле, Калчево, Победа, Чарган, Челник и Хаджидимитрово. За поредна година кукерските дружини обиколиха селата от къща на къща, да благословят стопаните за здраве и берекет. Те пресъздадоха различни ритуали, като спазваха традицията с помощта на магическите си чанове да побеждават злите сили, за да царува доброто.

Както всяка година, в края на празника, групите се събират на центъра на населените места и играят своя ритуал, символизиращ гонене на злите духове както и зараждането на новия живот. Ако кукер не е играл в селото ви, годината няма да е берекетна и плодородна, гласи народното поверие.

ЗавойКукерите от Могила ще разлюлеят своите хлопки на 4 март 2017 г., а на 5 март, жители и гости на село Маломир ще имат възможността да се насладят на традиционния ритуал на кукерската група от селото.

Трескава подготовка тече на всички кукерски групи и за предстоящия  общински празник „Кукеров ден”, който ще се проведе на 25 февруари 2017 година в село Кабиле. Той е част от Международния маскараден фестивал „Кукерландия 2017” и ще започне в 15.30 часа на площада в центъра на селото, след което ще бъде пресъздаден традиционен кукерски ритуал в местна къща.

10 тунджански кукерски групи ще вземат участие в „Кукерландия 2017”, който ежегодно се организира от общините „Тунджа” и Ямбол, като специална изненада ще бъде представянето на групата от с. Завой с възстановени автентични маски, характерни за селото.

Завой1Тази година „Кукерландия 2017” ще се проведе в периода 22 – 26 февруари, а състезателното дефиле на кукерските групи ще бъде на 25 – 26 февруари 2017 година в парка на град Ямбол.

Тунджанските кукери са и посланиците на общината в цяла България. Те печелят награди при участията си в различни маскарадни фестивали и разнасят славата на общината.

Челник 2Четири кукерски групи от община „Тунджа” спечелиха престижни награди от ХХVI Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”, Перник 2017. Сребърен медал в раздел „Поддържане и предаване на местната традиция – Кукери“ беше отсъден на атрактивните кукери от село Могила. Златният медал в раздел „Атрактивна игра – кукери” беше за групата от село Кабиле, а бронзов медал в същата категория спечели групата от село Челник.

Кабиле 1С наградата „Сребърна маска“ бяха отличени кукерите от село Веселиново.

Кукерският състав на село Калчево завоюва първото място в тазгодишното издание на Международен кукерски карнавал „Старчевата” – 2017, като с това отбеляза паметно 10-годишнината от създаването си.

Кукерската група от село Победа спечели второ място на карнавала, а на Фестивала на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите” групата заслужено беше удостоена с плакет за най-добри кукерски маски.

Кабиле 2 Калчево 1Победа Победа1 Хаджидимитрово 1 Хаджидимитрово 2 Чарган 1 Челник 1

 

About the Author :

1 Comment to “Кукерските празници – живата тунджанска традиция”
  • Anonymous
    January 11, 2021 - Reply

    yu7ty6gy6gt6g6er6ehg6egt5egteg6tfrgte4gtert6egyfgyub tgdfbtdhy6dgy6frseyg evhdfgwegdegerhevtdvytfbfycdgyhgdtewyu7wevyu7dbvydvyevyyusuywbvtdvy7egysdfgebghdbsgdfdbbhd

Leave a reply