Кукерските групи от тунджанско с четири награди от „Сурва” – Перник 2018

Кабиле 1 (2)Четири кукерски групи от община „Тунджа” се завърнаха с престижни награди от ХХVII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”, Перник 2018.

105 български групи се включиха в маскарадните игри, от които 59 кукерски. Участваха 423 гости от чужбина в 17 групи от Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия.

Кабиле 1Въпреки ниските температури тунджанските състави се представиха изключително успешно в надпревара с над 7 400-те участника във фестивала.

Председател на журито на ХХVІI Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” беше проф. д-р Георг Краев.

С голямата награда „Сребърна маска – Кукери“ бяха отличени кукерите от село Челник.

Победа 1Златен медал в раздел „Поддържане на местната традиция – Кукери“ журито единодушно присъди на атрактивните кукери от село Победа.

С бронзов медал в раздел „Атрактивност на група за Източна България“ беше отличена групата от село Веселиново.

Златният медал в раздел „Обучение в традицията – кукери” журито отреди на кукерите от село Кабиле.

Кабиле 2Тунджанските кукерски групи за поредна година доказват своето майсторство в пресъздаването на обичаите, завоювайки престижни награди при оспорваната конкуренция на групи от страната и чужбина.

Кабиле 3Община „Тунджа“ може да се похвали с едни от най-добрите участници в карнавалните празненства. Тунджанските кукери са изключително атрактивни, а маските, костюмите и изпълненията им са автентични и впечатляващи. Доказателство за това са наградите, които групите от общината печелят от различни конкурси и фестивали.

Челник 1Най-ценното за община „Тунджа“ е, че кукерската традиция е съхранена и се предава от поколение на поколение. Тя показва магията на родното, носеща се като звукова феерия от дрънченето на медните хлопки, а преливащата от багри и цветове картина на изящните костюми, пъстри народни носии и импровизирани облекла, плод на богатото въображение, превръща целия празник в едно магнетично изкуство, чиито носители и творци пренасят мистиката на традицията в съвременността и в бъдещето.

Победа 2 Победа 3 Победа 4 Победа 5Челник 2 Челник 3 Челник 4 Челник 5

About the Author :