Кукерската група на Чарган – 80 години традиция

DSC00651Кукерската традиция е жива в тунджанските села, но уникалното на Чарган е, че 80 години пази не само традицията на кукерския обичай, но и съхранява без прекъсване групата, която я пренася през годините и поколенията.

Първата група е създадена през 1938 г., пазят спомена за началото най-възрастните кукери, но най-хубавото е, че и сега да си кукер е най-голямото желание за всяко дете, свързано със селото.

През годините са се променяли хората, маските, облеклото, претворените традиции, но никога не се е загубвала любовта към кукерския обичай, защото както споделя и 67-годишният Иван Чобанов това е краста, която се предава от баща на син, от дядо на внук и от нея отърване няма.

DSC00655От стари времена кукерите са обикаляли по домовете, за да благословят за здраве и берекет. Това е и весел, хумористичен обичай, маскираните са се шегували със стопаните – чернили са ги със сажди, потупвали са ги с метлата, правили са и  и други пакости, но винаги са предизвиквали много смях и веселие.

Едно време кукерите не са били толкова добре облечени, както сега, а върху обикновени дрехи са се поставяли хлопки и маски, понякога направени дори от везани възглавници с дупки за очи.

DSC00663На задушница преди Месни заговезни кукерите са ходили дори на гробища, а в селото наред с обичая са се разигравали и други сцени. Иван Чобанов си спомня, че са пресъздавали обесването на Васил Левски, през демокрацията са имитирали политици и са правили други актуални сценки.

Никакви забрани не са били в състояние да изтръгнат кукерските традиции. През 60-те години, макар и да е бил забранен кукерският празник, мъжете се обличали отново като кукери и са играели извън селото.

DSC00664Секретарят на читалището Велка Събева разказва, че кукерското облекло започнало да става по-пищно и красиво, когато започнало и участието на групата по прегледи. В началото ходели да играят и в други села, а по-късно започнали да участват и в маскарадни фестивали.

Някога на кукерския празник излизали над 120 маскирани, а колко е жива сега традицията личи от това, че на последния кукерски празник в Чарган в кукерската група се включиха над 90 малки и големи кукери, а това е най-истинският знак, че традицията ще пребъде.

DSC00665 DSC00666 DSC00667 DSC00674DSC00671DSC00657Пано Чарган - 80 г. кукерска група

 

About the Author :