“Кукерландия 2020” започна с детски фолклорен празник

Двадесет и първото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – 2020 започна с Детския фолклорен празник „Аз съм кукерче“. За първи път той се провежда на открито, за да стане достояние на повече хора. Половин час преди началото на празника в пространството до община “Тунджа” бяха подредени творчески работилници “Тайната на кукерската маска – майсторите разказват и показват”.

Всички тунджански майстори на маски и на кукерски аксесоари – Мария Кьосева от Кабиле, Живко Желязков от Могила и Стефан Стоянов от Чарган бяха изложили творенията си и посрещаха всички желаещи да научат повече за техния занаят.

Майсторите на цветните фасади – художниците Николай Димитров и Даниел Дубаров, които обновяват все повече сгради в община “Тунджа”, бяха подготвили изненада за децата, като им дадоха възможност да оцветят огромна маска от стиропор. В специално обособени шатри най-малките участници в празника можеха да оцветяват книжни маски, а Радостина Колева им показваше как могат да тъкат.

В празника се включиха деца от детски градини и училища от община Ямбол и община “Тунджа”. На голямата сцена малките кукери представиха кукерски обичаи, а някои от тях показаха завидни заложби в наричането и в игрите. Малчуганите, пазители на народните традиции и вестители на доброто, бяха приветствани от заместник-кметовете на община Ямбол Енчо Керязов и на община “Тунджа” Станчо Ставрев.

Дъждът и вятърът се опитаха да объркат празника, но кукерчетата се оказаха по-устойчиви и продължиха с представянето на обичаите си.  Всички участници във фолклорния празник получиха грамоти за принос в съхраняването и популяризирането на народните традиции.

По-късно следобяд  в сградата на Общински детски комплекс – Ямбол се състоя награждаването на тринадесетте призьори от Националния конкурс – изложба по приложно изкуство „Кукерландия“, в който участваха деца и ученици от 6 до 13 години от двадесет институции от три области: Ямбол, Сливен и Бургас. Наградите връчи Енчо Керязов, заместник-кмет на община Ямбол.

В сградата  на ОДК – Ямбол е експонирана изложба на най-добрите творби, които бяха оценени от жури в състав: председател – доц. д-р Златомира Герджикова и членове – Нина Цонева и Ангелина Стоева.

About the Author :

Leave a reply