“Кукерландия 2018” бе открита с мистичния ритъм на ансамбъл “Чинари”

DSC03083С най-новия спектакъл на ансамбъл „Чинари“ „Мистичен ритъм“ на 23 февруари вечерта бе даден официален старт на „Кукерландия 2018“. Премиерата на концерта беше през ноември миналата година в НДК, в Ямбол за пръв път той се показва на друга сцена. Спектакълът е съчетание на фолклорни традиции с магията на кукерските игри.

След представяне на част от него, на сцената излязоха кметовете на общините-организатори Ямбол и „Тунджа“ – Георги Славов и Георги Георгиев. Сред гостите бяха и заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, посланикът на република Китай в България Джан Хайджоу, народни представители и областният управител.

Това е 19-тото издание на фестивала, само за последните пет години сме увеличили групите и участниците в „Кукерландия“ повече от два пъти, отбеляза кметът на Ямбол Георги Славов. DSC03125„Последните години „Кукерландия“ набра такава скорост и ниво на изява, че се превърна в един от водещите и значими маскарадни фестивали в България. Днес предиобед играха близо 20 детски групи, а в следващите два дни – още близо 80. Но ако го няма онова, което ние можем да предадем на малките и те да загорят с емоцията на танца на кукерските игри, Ямбол и „Кукерландия“ и целия регион ще изгубят едно от най-красивите и най-значими поводи за гордост. Защото традицията е онова, което ни съхранява, прави ни уникални, прави ни ямболии, отличава ни и в България, и по света“, заяви още градоначалникът.

„Община „Тунджа“ и община Ямбол обединиха своите усилия, за да покажат една хилядолетна традиция на колкото се може повече хора точно тук, в областния град. И тази година, и предишните фестивалът е най-голямото културно събитие на Ямболския регион и е едно от най-големите такива за България“, подчерта кметът на „Тунджа“ Георги Георгиев.  „Благодарение на усилията на организаторите всяка година фестивалът става все по-пъстър, все по-колоритен, все повече обогатяващ се от съпътстващи събития, което го прави все по-незабравим и очакван за жителите и за гостите от близо и далеч на Ямбол и региона, а хилядолетната кукерска традиция е съхранена от стотици поколения хора живеещи и живели по нашите земи през вековете“, каза още той.

DSC0315919-тият Маскараден фестивал се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. Заместник-министърът на туризма Любен Кънчев отбеляза: „Този фестивал през годините се превърна в културна емблема на вашия град, което е изключително ценно. Вие го изпълнихте с такава красота и култура, че през годините непрекъснато се увеличава не само броят на участниците във фестивала, но и на туристите, които идват да посетят вашия град, а това е изключително ценно“. Той припомни признанието, което представлява фактът, че Ямбол е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Признанието идва и чрез наградите, получени през годините – първото място в първите награди за туризъм в България, организирани от Министерството на туризма през 2016 г. На следващата година е спечелено второ място в един от разделите на конкурса. А януари тази година Ямбол беше удостоен с наградата ЕДЕН за културни дестинации в България. Отново през 2016 г. Кабиле беше избрано за ключова дума на туризма в България. Твърдението за подема на туризма в страната зам.-министър Кънчев подкрепи с цифри:  за миналата година България е посетена от близо 9 милиона туристи. Това е с 7,6 процента ръст спрямо 2016 г., която е била рекордна за туризма в България. Приходите за почти 7 млрд. лв., което с 9,6 процента повече приход спрямо предходната година.

На финала на официалното откриване на „Кукерландия 2018“ бяха съобщени имената на многобройните спонсори на фестивала. Концертът продължи със спектакъла на ансамбъл “Чинари“ и приключи с пищна заря.

DSC03075 DSC03076 DSC03077 DSC03082 DSC03085 DSC03089 DSC03100

About the Author :