“Кукерландия” през погледа на чуждестранните гости

За седемнадесети път  Ямбол бе домакин на едно от най-колоритните събития в страната – маскарадния фестивал „Кукерландия”. Фестивалът, който за сетен път доказа, че за обичта към  българските традиции и обичаи граница няма.

Звънът на кукерските хлопки, многото песни и танци година по-късно отново изпълниха града ни, а пресъздаването на родните обичаи определено успя да докосне сърцето на всеки един посетител в Кукерград! 

За жителите и гостите на град Ямбол, успели  да станат част от магията на българския фолклор,  кукерските игри определено бяха не просто преживяване, изпълнено с много вълнения, а истински празник !

За  артистите, взели участие в маскарадния фестивал, „Кукерландия” бе не просто празник, а  живот! И дори скрити зад маските си, страстта, отдадеността и любовта, с които те пресъздадоха родните обичаи, бяха на показ за всички зрители.

Освен на гостите от страната, фестивалът  даде възможност до магията на българския фолклор да се докоснат  и гостите от чужбина, взели участие  в програмата.

12767723_1052157121507852_846157030_nАнсамбъл „Ружаночка” е руски танцов ансамбъл при детско хореографско училище в град Руза, Московска област. Групата се състои общо от 18 танцьора, а в програмата на „Кукерландия”, вземат участие  5 от тях на възраст около 14-15 години. Младите танцьoри изпълняват руски казашки  танци – танци, отразяващи  независимия и свободен дух на казаците и изключителните им военни умения.  „Ружаночка” зарадваха българската публика с танц със саби, славянски носии и  военни униформи.  Танцьорите от руския ансамбъл споделят, че са силно впечатлени от красивия град Ямбол и  неговата архитектура.  Но най-вече очаровани остават от нрава на българите и от изключителната гостоприемност, с която ги посрещат навсякъде.

12767464_1052157124841185_2000638064_nТрио „Берегиня”,  също от руския град Руза,  за пръв път посещава България през 2014, за да бъде част от магията на „Кукерландия”. Две години по-късно те отново са тук, за да участват  във фестивала.  Дамите  от „Берегиня”  се възхищават колко много българите държат на своите обичаи и как ревностно ги съхраняват. Казват, че за тях е  било  много емоционално преживяване да наблюдават кукерските игри. С гордост разказват и за своите традиции. Определят Масленица като най-веселия руски празник,  продължаващ цяла седмица.  Всички традиции около него са свързани с прогонването на зимата и  пробуждането на природата за нов живот. Празникът е съпроводен с пищни празненства, песни, танци и забавления. Трио „Берегиня” споделя още, че да станат свидетели на българските традиции е също толкова вълнуващо, колкото да бъдат част от своите.  С удоволствие очакват следващия път, в който ще се включат в тази магия и благодарят за топлото отношение, с което се отнасят българите към тях по време на престоя им.

12769579_1052157118174519_439609373_nГостите от съседна Турция  – Ансамбъл  за турски народни танци „Алкларини” – град Киклареле, представиха пред българската публика фолклора на страната си.  Кемал – директор и хореограф на състава, разказва, че  ансамбълът съществува от 6 години, а  това  е първото посещение на танцьорите в България. „Кукерландия” е истинско приключение не само за децата от ансамбъла, но и за техните ръководители.  Фестивалът им носи множество емоции и те си тръгват оттук с топлия спомен за  гостоприемното посрещане и с много нови приятелства.

И след като  за пореден път  тазгодишните маскарадни игри в Ямбол ни накараха да се гордеем, че сме българи, можем  с нетърпение  да вперим поглед към следващото издание на маскарадния фестивал „Кукерландия”. Към празника, съхраняващ българските традиции и предаващ ги през поколенията. Към празника, запалил искрицата на  вълшебството, наречено български фолклор,  дори в душите на чуждестранните гости.

Станислава Гатева

17 години

About the Author :