„Кукерландия” започна

DSC01824aС атрактивно карнавално шевствие на кукери и максирани по централните улици на Ямбол започна първия ден от „Кукерландия”. Маскарадният фестивал се открива за петнадесети път. Звънът на хиляди хлопки огласи града, за да оповести, че в продължение на пет дни в него ще властват кукерите.

 

DSC01828aШествието беше още по-атрактивно от предни години, защото кукерите придвижваха и новите шест кукерски маски. С тях беше обогатена алеята на маските, която е  запазена марка на Кукерландия. Новите шест маски са изработени от художника на Ямболския исторически музей Таня Стоилова.

 

DSC01841aЦял Кукеровград изникна в пространството пред МОЛ – Ямбол за откриването на фестивала, която ще предлага атракции, забавления, уличен театър и страховити изненади през петте дни на „Кукерландия”.

 

 

 

DSC01843aКукерската паст, която е и портал на инсталацията на открито, беше отключена от двамата зам.-кметове на общините Ямбол и „Тунджа”, организатори на Международния фестивал – Стоян Драгнев и Станчо Ставрев.

 

 

DSC01846aСлед отключването на катинара започна забавлението. Преминалите през кукерската паст, попаднаха в света на кукерите. Освен базара на кукерски сувенири имаше и други изненади.

 

Всеки можеше да си направи снимка в автентично кукерско облекло, да изпробва гласа на всяка от 40-те хлопки, да рисува графити.

 

DSC01871За най-малките също бяха предвидени атракции – те можеха да участват в куклено представление или да се включат в детската работилница за маски., а други оцветяваха кукерски маски.

 

 

DSC01870aПоздрав за всички участници и гости в първия фестивален ден беше концерт на фолклорен ансамбъл „Тунджа”.

About the Author :