Кръводарителска акция в Архиерейското наместничество в Ямбол

btyНа Светли петък – 13 април – първият петък след Великден на празника Живоприемни източник Света Богородица, се проведе кръводарителска акция в Архиерейското наместничество в Ямбол. Тя беше организирана от Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ «Св. Пантелеймон» – Ямбол и Ямболска духовна епархия. Инициативата се проведе под мотото  «Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА»  в партньорство с БМЧК – Ямбол, Общински съвет по наркотични вещества – Ямбол, Комплекс за социални услуги за деца и възрастни – Ямбол, Интеракт клуб – Ямбол, Младежки информационно-комуникационен център – Ямбол, ПГСГ „Кольо Фичето“-Ямбол и представители на младежки общности от община „Тунджа”.

bty„Не случайно избрахме този ден на Живоприемния източник Св. Богородица. Иконата на Св. Богородица Живоприемния източник се изобразява със Св. Богородица с младенеца в един фонтан, от който изтичат живителните струи – Христос. Както Св. Богородица спасява със своите живителни струи, така ние можем да помогнем на хора в нужда”, коментира архиерейският наместник Архимандрит Димитрий и допълни: „Няма нищо по-хубаво от това за всеки православен християнин да дарява. Който именува себе си православен християнин, той дарява. Даже и да няма за него, той да се радва, че помага на другите – няма за него, обаче другият има. Това е философията на православието – да даряваме, не да взимаме”.

DSC01996Църквата и БЧК си протегнаха ръце и това не е случайно. Основателят на БЧК в България е митрополит Серафим, първият сливенски митрополит след Освобождението. Мисля, че трябва да се работи с БЧК не само за кръводаряване. Има много други неща, които да се правят – да организираме дарителски кампании, да превърнем в традиция, например, даряването на кръв два пъти в годината, но ще мислим заедно, каза още архимандритът.

Над 10 души на възраст от 30 до 64 години се включиха в акцията и дариха кръв, сред тях беше и самият архимандрит Димитрий.

Кръводарителската акция е част от традиционната националната пролетна кампания за доброволно безвъзмездно кръводаряване на БЧК, която протече с поредица от инициативи.

От 2 до 5 април беше обявена Седмица на безвъзмездното кръводаряване в Отделението по трансфузионна хематология /Кръвния център/ в МБАЛ „Св. Пантелеймон“. На 3 април в БЧК се проведе дискусионен форум на тема: “Безвъзмездното кръводаряване – изборът е твой, ползата е за всички”. Проведени бяха и информационни кампании за привличане на безвъзмезни кръводарители.

Очаква се за 8 май- Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец да бъде проведена кръводарителска акция в Комплекса за социални услуги за деца и възрастни в Ямбол.

 

About the Author :

Leave a reply