Крупно изследване за рода на Хаджипетрови

ИВАН И ГАНКА хАДЖИПЕТРОВИНяма ямболец, който да не е чувал или да не е чел поне малко за Мелниците на Петър Хаджипетров в Ямбол. Те са едно от най-големите предприятия в града ни от началото на 20 век до одържавяването им от комунистическата власт в края на 40-те години на миналия век. Не обаче в Ямбол, а в Бургас, където представители от рода на Хаджипетрови са още по-предприемчиви, богати и настроени алтруистично, наскоро бе представена книгата на професор Иван Карайотов и Антоанета Хаджипетрова.

Ямболският „филиз” на Хаджипетровите също имаше представители на премиерата на крупната книга, която е близо 600 страници. Това бе Петър Хаджипетров, който е братовчед на единия от авторите на изследването, Антоанета Хаджипетрова. За „Делник” Петър Хаджипетров сподели, че представянето на книгата е станало в Областната управа-Бургас, където е било пълно с хора, получили са се куп поздравления към авторите, включително и от кмета на морския град Димитър Николов.

Korica-Hadjipetrovite-2-500x380Книгата „Хаджипетровите” излиза с марката на издателска къща „Знаци”, този родов летопис е писан в продължение на десетилетия, тъй като професор Карайотов и съавторката му са проучили огромно количество архивни материали: писма, карти, спомени, снимки, историографски проучвания, държавни и лични архиви, обхващащи периода от два века назад. Професорът по археология вече е на солидна възраст, имаше и здравословни проблеми през годините на проучването и писането, и дори не можа да присъства на премиерата на книгата, заради боледуване.

Редакторът и издател на книгата „Хаджипетровите” Румяна Емануиилиду е сравнила по време на премиерата трудът с класическата книга на професор Иречек „История на българите”, като го е нарекла „изключително ценна книга, която дава информация от най-разнообразен вид”. Тя е допълнила, че „Хаджипетровите” ще се ползва от изследователите на българската стопанска история, и на само на нея, поне още два века”.

Родът Хаджипетрови е сред първостроителите на следосвобожденски Бургас. Потомците му са едни от големите дарители, вложили средства и усилия в развитието на морския град, за да се превърне той в добре развито и устроено селище.
След като завършва образованието си, Иван Хаджипетров се установява със съпругата си Ганка в Бургас, където създава „Големите български мелници”. Избран е за първи окръжен управител на Бургаския департамент в Източна Румелия, а впоследствие става депутат в Областното събрание и министър на финансите в Източна Румелия. На първите общобългарски избори след Съединението е избран за депутат в Народното събрание.

Доброто му име следват както съпругата, така и потомците му. Ганка Хаджипетрова създава женското благотворително дружество “Милосърдие” и оказва помощ за изграждането на ново сиропиталище в Бургас, като дарява празно място в центъра на града за неговото построяване. С личен финансов принос създава сградата на площад “Св. св. Кирил и Методий” и улица “Вола”, където се слага началото на бургаски безплатни ученически трапезарии. След кончината на баба Ганка, общината кръщава и централния площад на нея.
Синът им Стефан Хаджипетров е кмет на Бургас през 1916 г. След това става началник на Бургаската стокова борса през 1924 г, а година по-късно и на Бургаската търговско – индустриална камара. По негова инициатива се създава сграда за камарата, за която дейност по-късно получава орден “За граждански заслуги”, 4-та степен.

Анка, Матей и Павел Хаджипетрови правят многократни дарения на общината в полза на бедните семейства и нуждаещи се граждани.

Хаджипетрови са основни дарители при строежа на църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, както и при изграждане на сградата, в която се помещава Областна управа.

Ямболските Хаджипетрови са родственици с бургаските, край Тунджа дълги години ръководи Мелниците Петър Хаджипетров, а след смъртта му през 1929 година работата поема синът му Иван Хаджипетров. В Ямбол родът също е известен с множество дарения и с участието си в обществени начинания, особено по времето, когато начело на фирмата застава синът на Петър Хаджипетров – Иван.

Неговият баща е погребан в двора на Мелниците, а ямболските историци са в дълг към паметта на крупните индустриалци, тъй като няма написани за тях дори няколко по-големи статии.

About the Author :