Кристиан Вигенин: Управляващите не искат нищо да се случва по инициатива на опозицията

SAM_1971Близо 1000 социалисти от Ямбол и областта ще участват на 29 юли в националния събор на връх Бузлуджа за традиционното отбелязване на учредяването на Българската социалистическа партия. Това съобщиха на съвместна пресконференция днес, 17 юли, народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев, областният лидер на партията Митко Андонов и председателката на БСП в Ямбол Катя Георгиева. По традиция събитието на Бузлуджа се провежда в последната седмица на юли.

Предстои разширяване на посещенията на народните представители в общините и селищата на Ямболска област съвместно с общинските съветници, информира областният председател Митко Андонов. Ще се изслушват граждани и представители на фирми, ще се чуят проблемите, които те поставят, за да може да се формира национална политика, законодателни промени и местната политика за решаване на наболели проблеми в обществото.

Общинският председател Катя Георгиева информира за стартирал двегодишен проект на общинската организация на БСП – град Ямбол за обучение по местно самоуправление на младежи и хора в активна възраст. На откриването на проекта са присъствали народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев, както и Атанас Телчаров – зам.-председател на Младежкото обединение в БСП. “Дългосрочната цел на БСП е да управлява  Ямбол в мандата 2019-2023 година. Управление в полза на гражданите, обаче, се прави с подготвени хора във всяка една от секторните политики на общината “, подчерта лидерката на БСП в града Катя Георгиева.

Народният представител Николай Пенев е отправил писмен въпрос към министъра на финансите Владислав Горнов, като продължение на отвореното писмо на групата общински съветници на БСП относно планираната продажба на помещенията, в които сега се намира Салонът за обслужване на клиенти на Националната агенция за приходите – офис Ямбол. В отговора си министърът посочва, че все още текат разговори между община Ямбол, Министерството на финансите и НАП за намиране на трайно решение на този сериозен проблем за ямболските граждани. Факт е, че в последната заповед на кмета за продажба на общински имоти Салонът на Данъчното е изключен.

В петък, 21 юли,  млади социалисти от областта по покана на Кристиан Вигенин ще посетят българския парламент, ще имат среща с народни представители, съобщи Кристиан Вигенин. Това е практика, която с Николай Пенев ще продължат и в  следващите месеци, така че повече хора да усетят на място атмосферата на българския парламент.

Кристиан Вигенин, който е председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, изрази разочарование от равнището на проведеното по инициатива на “БСП за България” в петък, 14 юли, разискване относно Бялата книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа. „Смятам, че има пълно неразбиране за последиците, които решенията, свързани с тези пет сценария ще имат за България. Министър-председателят Бойко Борисов каза, че Бялата книга не е важна. Според нас този подход не е сериозен. Поискахме анализ на правителството на тези пет сценария – как те влияят на развитието на различните сектори в страната и кои са позициите, които българското правителство ще отстоява в Брюксел. Много разочароващо е, че нашето предложение беше отхвърлено, мнозинството не иска да има такъв анализ, не иска да има българска позиция. Това, което то  взе като решение, бе външният министър да информира Комисията по външна политика как текат дебатите“, каза Вигенин. Той бе категоричен, че  това е едно изключително пасивно отношение към тази проблематика , а от нея зависи всъщност какви средства ще има за България, какво ще е мястото на България, ще има ли отново европейски фондове и как те ще изглеждат, ще има ли реален достъп до тях, какво ще бъде отношението към българските граждани, как ще се развива европейската икономика – от там и българската – все въпроси, на които според него правителството не само няма, но и не иска да има отговор. Натискът на депутатите от БСП по тези теми ще продължи и активната им работа, според тях, на моменти дава резултати.

Кристиан Вигенин изрази виждането си, че управляващите не искат нищо да се случва по инициатива на опозицията. Даде пример с внесен от него законопроект за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с който ще се спре възможността да се разграбва собственост на предприятия, които са в т.нар. Забранителен списък. Разглеждането на законопроекта е било отложено с аргумента, че правителството подготвя същите предложения и когато бъдат внесени – ще се гледат едновременно.

About the Author :