Кристиан Вигенин: „Не бива да се отлага въпросът за новата болница”

DSC00616„Не бива да има никакво отлагане по темата за новата болница на Ямбол, ако ГЕРБ в Ямбол и на национално равнище имат истинско желание нещо да свършат, сега е моментът този въпрос да се постави, защото започна работата по следващия бюджет за 2018 г., коментира на пресконференция пред ямболските медии народният представител Кристиан Вигенин.

„По тази тема трябва да има по-широко съгласие”, допълни той и продължи: „затова призовавам всички, които имат отношение към проблема – кмет, директор на болницата и др., да не бъдат пасивни, защото трябва много активна роля, но все пак да имат и конкретни идеи какво трябва да стане”.

Според депутатите от БСП трябва да има инициатива, която да събере всички, които имат отношение към региона, заедно с представители на министерството и да се коментират възможностите, а не просто да се наливат още и още пари.

Според Кристиан Вигенин не бъде ли поставен достатъчно остро този въпрос сега и да се уточни какви цели трябва да бъдат постигнати, какво финансиране трябва да има – целево, през бюджета на министерството на здравеопазването, нищо няма да се получи.

Общинските съветници от БСП ще предложат да се създаде временна комисия в Общински съвет – Ямбол, която да изготви анализ за състоянието на здравеопазването в Ямбол, защото сградата на новата болница не е достатъчен аргумент да се работи в тази посока, трябва да се помисли какво може да предложи Ямбол, за да привлече млади специалисти, коментира и общинският председател на БСП в Ямбол и председател на групата съветници Катя Георгиева.

Припомняме, че на въпрос от двамата народни представители от БСП за позицията на здравното министерство за новата болница на Ямбол, здравният министър заяви, че за довършването и оборудването й са необходими близо 25 млн. лв., което е размерът на капиталовите разходи на министерството за 2 години. Според него обаче преди да се реши как да се осигурят парите трябва да се реши проблема колко легла ще има в новата болница, защото тя е планирана за 400 легла, а в момента в ямболската болница има 260 легла.

Той посочи още че трите възможни варианта за довършването й са целеви средства от бюджета, поетапно строителство от бюджета на здравното министерство или публично-частно партньорство.

По-странно е, че ГЕРБ в Ямбол вече няколко предизборни кампании издига като лозунг довършването на новата болница, а когато правителството й вземе властта активността се губи и не се предприема нищо.

About the Author :

Leave a reply