Кристиан Вигенин: Моделът „Няма Конституция – каквото реши мнозинството в НС, това ще е” трябва да бъде спрян

БСП последователно внася законодателни мерки срещу домашното насилие от 2018 г. насам – и вчера показахме, че трябва да се работи системно и разумно, а не панически и прибързано

Ямбол, 08.08.2023 г.

„Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно законодателство”, заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин. По думите му за БСП е останало непонятно и нередно това бързане и  паническа реакция, които не  би трябвало да са присъщи за един сериозно работещ парламент.

„БСП заявихме, че сме готови да сезираме Конституционния съд  – от една страна заради непрецизните текстове, но и заради начина, по който се прави. Стана традиция в този парламент да се приема законодателство на две четения в рамките на едно заседание. Някъде трябва да сложим спирачката. Защото, така както е тръгнало – няма да важат правила, няма да важи Конституция – каквото реши мнозинството, това ще бъде. Това, обаче не е нормално в демократична европейска държава с претенции за правова държава Какъв сигнал даваме на хората, искаме от тях да спазват законите, а ние самите собствения си закон не спазваме, тъй като правилникът е с ранг на закон?”, реагира социалистът.

По думите на Вигенин дори и вносителите, които обрано и скромно са защитили  предложенията си, са наясно, че проблемът не е закона. „Допълнителен абсурд е, че в последния ден на НС ние приехме съществени промени в НК. Сега, седмица по-късно на извънредно заседание – пак ги променяме. Законът за защита от домашно насилие беше променен също в рамките на месец юли, и то съществено, влезе в сила в първите дни на август и само няколко дни по-късно го променяме отново. Какво показва това? Това означава, че от една страна – се прави некачествено законодателство с предложенията и инициативите на управляващите, законодателство без анализ. Очевидно е, че става дума за проблем, след като само преди седмица законът е променян. От друга страна – случилото се вчера показва, че цялата тази реакция беше с цел да се успокои по някакъв начин обществото след случая в Стара Загора. Но вместо да се мисли задълбочено и системно – панически се променя закона, за да замажем очите на хората. Очевидно не успяваме след като 90 % от хората казват, че това няма да промени нищо”, коментира Вигенин.

Той припомни, че БСП работи по тези въпроси години наред – с поредица от законодателни предложения от 2018 г. насам, включително и в това Народно събрание. „Внесохме предложение в НК да бъдат завишени наказанията, направихме предложения по Закона за защита от домашното насилие да се разкрият центрове за жертвите на домашно насилие във всеки един областен център. Но така и не получихме подкрепа”, посочи Кристиан Вигенин.

Той подчерта и направените от БСП предложения в последния Парламент: Първо, по отношение на идеята, че може да има насилие чрез бездействие – ние смятахме, че това не бива да става част от закона. Второто беше свързано с възможността неправителствени организации да бъдат от двете страни на процеса – да бъдат членове с право на глас в Съвета за борба с домашното насилие, който се създаде на равнище правителство и от друга страна – да бъдат организации, които предоставят услуги, свързани със защита от домашно насилие. Това за нас не е редно. Нашата идея беше те да нямат право на глас – просто  да участват, ако бъдат поканени”, подчерта социалистът.

„Защо аз самият остро възразих промените да се приемат на едно четене? Защото, ако беше дадено време да направим малко по-смислен анализ, да добавим някои неща, да видим пробойните в Закона за домашно насилие, които можеха да бъдат запълнени – щяхме да постигнем по-добър резултат, отколкото така прибързано да кажем, че сме направили нещо. Аз самият предложих да добавим този закон да важи за хората, които живеят в едно домакинство – дори без да имат роднинска връзка. Защото на заседание на правна комисия стана ясно, че има такива казуси. Всъщност дори и с интимната връзка ние не решаваме въпоса на хора, които живеят в едно домакинство, в едно жилище или част от него и там има случаи на насилие”, каза още Кристиан Вигенин.

Кристиан Вигенин изрази увереност, че ако се работи системно по законодателните мерки, приети през юли – трябва да има резултат, включително и с информационни кампании. В разговора за мисленето на обществото ни и работата в тази посока, той коментира случилото се с Вежди Рашидов. „Който без да знае, че микрофоните записват, реално каза какво мисли по тези теми. Давам го като пример, защото това е дълбоко вкоренен начин на мислене в част от българското общество. Това е нещо, което трябва да се преодолява и то е система от мерки – не става само със закони. Ето, общественият натиск, начинът, по който реагираха хората дава надежда, че това явление може да бъде преодоляно”, подчерта зам.-председателят на Народното събрание.

Кристиан Вигенин заяви, че ако други не припознаят предложението на омбудсмана Диана Ковачева за криминализиране на унизителното отношение – той ще го  внесе между първо и второ четене на Наказателния кодекс. „За щастие той беше приет на първо четене вчера, което сега ни дава възможност да направим смислени предложения за второ четене. Смятам, че е важно – независимо от това, което се прие в другия Закона за домашно насилие”, добави той.

В разговора за местните избори той подчерта, че БСП е на финалната фаза за номиниране на своите кандидати за кметове и общински съветници. До средата на септември социалистите ще са готови с всички кандидати. На въпрос на водещата какви ще са те, Вигенин даде пример с избирателния си район, в който успешни кметове на БСП ще бъдат кандидати отново: В Тунджа – Георги Георгиев, Болярово – Христо Христов.

„През това време работим по нашата платформа. Готвим се сериозно, защото смятаме, че ситуацията позволява хората да оценят това, което правим като партия и група в парламента и да видят, че ако има сериозна и смислена алтернатива – тя е БСП. Вярвам, че резултатът ще го видим на местните избори”, подчерта социалистът.

По думите на Кристиан Вигенин решението за събарянето на Паметника на Съветската армия се прави от управляващите и е пример как целенасочено се разделя обществото. „А това е вредно за държавата, за нас като общество. Десницата винаги се е заигравала с тази тема. Обикновено преди избори. Смятам, че няма да  им помогне – напротив, ще мобилизира хората, които не искат да се заличават знаците на историята”, заключи социалистът.

About the Author :