Кристиан Вигенин: Животновъдите от община Болярово са напълно изоставени от властта след избиването на стадата им

2Животновъдите от община Болярово са напълно изоставени от властта след избиването на стадата им, коментира на пресконференция в Ямбол Кристиан Вигенин след проведени срещи с тях.

Животновъдите са му обяснили, че след получените обезщетения за умъртвените стада, никой не се интересува от тях. До края на годината те няма да могат да закупят нови животни заради наложената карантина, следващата година ще е нулева за тях, защото няма да имат агнета и мляко. Отделно като регистрирани земеделски производители те продължават да дължат социални осигуровки и по никакъв начин не е предвидено в такава ситуация да бъдат освободени от това задължение за период от време, каквито права имат безработните, получаващи обезщетения от бюрата по труда.

По повдигнатите проблеми Кристиан Вигенин е отправил питане до земеделския министър с какво държавата може да помогне на засегнатите животновъди. „Мисля, че е време да се обърна и към министър –председателя, тъй като изглежда министърът на земеделието нито има желанието, нито възможността да се справи с Българската агенция по безопасност на храните, а все пак председателят на тази агенция се назначава от премиера”, коментира още Кристиан Вигенин и изтъкна, че след като друг не е в състояние да поеме политическата отговорност, вече ще задава въпросите си към Бойко Борисов.

„Аз няма да спра да се занимавам с този въпрос, докато не разберем какво всъщност се случи през лятото в Странджа и конкретните виновници за избитите стада не си получат заслуженото”, каза още народният представител.

Той оповести още, че след проведения Национален съвет официално започва подготовката на БСП за европейските избори. От 1 февруари 2019 г. ще започнат номинациите на кандидатите, в края на март националният съвет ще определи водача, а в началото на април трябва да е готова листата на кандидатите за членове на Европейския парламент. На конгреса на БСП на 26 януари една от точките ще бъде приемане на платформата за европейските избори, която вече се подготвя. Тази платформа ще бъде обсъдена след конгреса и от партийните организации, както се обсъжда сега и „Визия за България” и ако има нови предложения, те ще бъдат утвърдени заедно с листата.

„За втори път БСП прави усилия да предложи не просто промени в бюджета за следващата година, а цялостна различна визия как би изглеждал финансовият документ на държавата, ако БСП е в управлението. Не очакваме предложенията да бъдат приети, но те са една заявка към българските граждани да знаят каква е реалната алтернатива”, коментира още той.

“В капиталовите разходи на Министерство на здравеопазването няма предвидени средства за новата болница”, отговори на журналистически въпрос Кристиан Вигенин. Двамата с Николай Пенев обмисляли дали да не предложат тези средства да бъдат заложени в бюджета, за да е сигурно, че ще бъдат отпуснати.

About the Author :