Кристиан Вигенин е председател на Комисията по европейски въпроси и секретар на парламентарната група

DSC07946Ямболският народен представител Кристиан Вигенин е председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание и заместник-ръководител на Делегацията в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той е избран и за секретар на парламентарната група „БСП за България”.

Вторият депутат от БСП за България – Николай Пенев, ще бъде член на комисиите по енергетика и околна среда.

Другият, свързан с Ямбол народен представител – Петър Кънев, отново е председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и е ръководител на Делегацията на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

По повод на избора му за председател на Комисията по европейските въпроси на първата пресконференция след старта на Народното събрание Кристиан Вигенин коментира, че това е една комисия която се занимава с широк кръг дейности, защото от една страна това са темите, свързани с председателството на Съвета на ЕС и европейските въпроси, а от друга – контролът върху изразходването на европейските средства. На пресконференцията присъстваха и депутатът Николай Пенев и областният лидер на партията Митко Андонов.

Той изрази надежда чрез комисията да се опитат да променят предоставянето на субсидии в земеделието, каквито ангажименти са поели в предизборната кампания. „Никак не е лесно да си председател на комисия, когато мнозинството е в ръцете на други политически сили”, коментира той, но все пак заяви, че ще се опита да търси съгласие по важните теми, но ще бъде и активна опозиция на решенията, които не са в интерес на гражданите.

„Мнозинството изпитва големи затруднения да осмисли работата на парламента, в петък поставихме своеобразен рекорд – Народното събрание работи по-малко от половин час, като една част от него беше и декларацията на БСП за проблемите в здравеопазването”, коментира още Кристиан Вигенин и прогнозира: „Ако така продължават нещата, и този парламент ще се срине от самото начало в рейтингите си”. Той обясни, че за ниския рейтинг допринасят и лобистките закони, които се приемат – първият и спешен законопроект, който е бил приет от мнозинството, е за изтичането на срока, в който може да се строи върху земеделски земи. „Ние предотвратихме това спешно приемане, но аз съм убеден, че в тази седмица те ще намерят време и мнозинство, за да приключат това, с което са започнали”, обясни още народният представител от БСП за България.

Той припомни, че тяхната политическа сила е внесла вече два закона – за преизчисление на всички пенсии и за частните съдебни изпълнители.  Те са внесли проекта на омбудсмана Мая Манолова, но  и техни експерти са работили по изготвянето му.

About the Author :

Leave a reply