Кристиан Вигенин: Действията на правителството застрашават националната ни сигурност

Управляващите не обясняват на българското общество какво се случва и не дават сигурност на хората, че знаят какво правят

Ямбол, 22.08.2023 г.

„Натрупаха се събития през последните седмици – напрежението в Черно море нараства, има поредица от срещи и събития, които създават една ескалация най-малкото на очакванията за засилено напрежение. Нормално е в тази ситуация институциите да покажат един институционален отговор.” Това заяви заместник-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин по повод искането на социалистите министърът на отбраната Тодор Тагарев да бъде изслушан в парламента.

В ефира на NOVA News той обърна внимание, че в Ямбол е започнала подписка срещу намеренията да се разшири чуждестранният контингент на НАТО в областта, а има и информация, че в армията напускат хора във връзка с нарастващото напрежение.

„Днес разбираме, че министър Тагарев е посетил Украйна и обещал нова подкрепа. Има поредица от неща, които трябва да се адресират”, аргументира се Вигенин.

Според него част от заплахите срещу националната ни сигурност идват от действията на правителството и на министъра на отбраната.

„Виждате какво напрежение създават решенията на управляващите вътре в обществото. Основният проблем е засилващата се поляризация на българското общество. Тя е следствие от поредицата от действия, които очевидно не намират подкрепа, но се наслагват едно след друго”, подчерта Кристиан Вигенин.

И посочи какво очаква БСП от управляващите: „Ние очакваме правителството да покаже ясен ангажимент как си представя гарантирането на националната сигурност извън поредицата мерки, свързани с предоставянето на военна помощ на Украйна, противопоставянето на всички възможни фронтове на Русия, действията по премахване на Паметника на Съветската армия и промяната на националния празник.”

Според социалиста, когато има напрежение, трябва да се правят опити за деескалация, включително с разговори с руската страна, а не вкарване на допълнителни сили и оръжия, което само усилва напрежението и застрашава сигурността на България.

„Управляващите не обясняват на българското общество какво се случва и не дават сигурност на хората, че знаят какво правят, за да гарантират националната сигурност”, категоричен бе Кристиан Вигенин.

 

About the Author :