Кристиан Вигенин: Вътрешната политика не може да бъде поставена на пауза

DSC05927Вотът на недоверие не е свързан с края на българското председателство и е спекулация, че БСП е започнала и завършила председателството с вотове, защото вътрешната политика не може да бъде поставена на пауза и проблемите, които има в България, няма как да бъдат прикривани, коментира в Ямбол на пресконференция на народните представители от БСП Кристиан Вигенин. Той допълни още, че управляващите не са казали нито дума в подкрепа на тяхното правителство и в подкрепа на водената от него политика в сферата на сигурността, което той определи като управленска безпомощност и безидейност.

Премиерът отново не се е появил в парламента, което е не просто неуважение към Народното събрание, но и неразбиране за конституционния ред в държавата.

Кристиан Вигенин оповести и че БСП подготвя оценка на председателството, но подчерта, че министър-председателят не е дошъл нито веднъж в Народното събрание нито да представи приоритетите, нито да информира какви са взетите решения. „ГЕРБ като управляваща партия не изпълни своя ангажимент към опозицията, който беше важните решения да се обсъждат и решават в Народното събрание по време на председателството”, обясни още народният представител.

Той подчерта и че във финалната инициатива на председателството в неговото парламентарно измерение – заключителна среща на председателите на комисиите по европейските въпроси, е имало и ямболско участие. Ямболският художник Петър Тепсизов е бил поканен да нарисува картина пред гостите, която след това е връчена като подарък на председателя на комисията по европейските въпроси от Австрия, които поемат председателството от България. С изпълнение в концерта по време на вечерята е участвал и Кристиян Костов, който е с ямболски корен, а една от вечерите е била в зала „Джон Атанасов” в Техпарка и всички са разбрали, че създателят на компютъра е с ямболски корен. „Опитах се като председател на комисията по европейски въпроси освен България и българският парламент да покажа и Ямбол и неговите представители”, коментира още Кристиан Вигенин.

Николай Пенев оповести, че БСП иска оставката на Иван Иванов като председател на Комисията по енергийно и водно регулиране, защото е заявил, че няма да изпълни закона, който му дава право да се произнесе за сделката за ЧЕЗ, тъй като според него не работел. Той обясни, че ще внесат и сигнал до главния прокурор по този повод.

На въпрос дали ще има предсрочни избори, Кристиан Вигенин коментира, че проблемите вътре в самата коалиция и в правителството се задълбочават и скоро може да има да има промени в Министерски съвет, в опит да се стабилизира ситуацията. При това противоречие между коалиционните партньори и разпада, който досега се прикриваше заради председателството, няма как да се управлява дълго, а това е вредно и за страната, коментира Кристиан Вигенин и прогнозира, че нищо чудно премиерът да реши да премери сили на избори още тази година.  Той заяви и че безидейността на правителството във всички сектори ще лъсне с още по-голяма сила след председателството, тъй като то в някаква степен отлагаше момента на истината,  и че след края на председателството, правителството трябва да отговори на въпроса накъде ни води, какво иска да постигне и каква ще бъде България в края на този мандат, ако иска да го изкара до край.

About the Author :