Кристиан Вигенин води листата на БСП в Ямболско, Петър Кънев е водач в Бургаско

DZHDq7NkКристиан Вигенин е водач на листата на БСП за Ямболски избирателен район, а друг ямболлия – Петър Кънев, е водач на листата в Бургас. Това стана ясно, след като Националният съвет на партията прие водачите на листи за предстоящия парламентарен вот на 26 март.

„При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторитетни обществени личности“, е заявила лидерът на партията пред Националния съвет, като е напомнила и другите критерии, които са били водещи при избора им. Сред тях са обновлението, за което БСП е дала заявка – около 40 % са новите лица сред водачите, 60% са опитни парламентаристи, които досега са били в парламента и приемствеността –  сред водачите има кадри с дълъг партиен и парламентарен опит и нови, които за пръв път ще бъдат депутати.

Кристиан Вигенин за втори път е водач на листа в Ямболски избирателен район. На парламентарните избори през 2005 г. той отново оглави листата на Ямбол и тогава лявата партия успя да вкара в парламента четирима народни представители от Ямболски избирателен район от общо петима.

Кристиан Вигенин е роден на 12-ти юни 1975 г. в София, завършил е основно образование в 91-ва Немска езикова гимназия, а висше – в Университета за национално и световно стопанство със специалности “Международни отношения” и “Макроикономика”.

Бил е депутат в 40-то и 43-то Народно събрание и два пъти евродепутат. В правителството на Пламен Орешарски беше външен министър.

Petar_Kanev_2015Припомняме, че общинските партийни организации от региона внесоха предложение в изпълнителното бюро на БСП водач на листата да бъде Атанас Мерджанов, но след приетата промяна в устава на партията той не може да бъде повече кандидат за народен представител, защото вече има натрупан парламентарен опит от над 12 години.

Петър Кънев ще бъде за втори път за водач на листата в Бургаски избирателен район, като представител на гражданската квота. Той е бил депутат в три народни събрания като народен представител от Ямболски избирателен район, от Великотърновски и от Бургаски, но последните два пъти парламентите не успяха да изкарат пълни мантдати, затова е натрупал 7 години и няколко месеца парламентарен опит.

Той е роден на 18 декември 1953 г. Преди да влезе в политиката, е успял да създаде едни от най-модерните печатници в България, които са част от полиграфическа група „Демакс”.

След одобрението на водачите на листи от националния съвет на БСП, областните партийни съвети ще определят състава на листите по избирателни райони.

About the Author :

Leave a reply