Кристиан Вигенин: Вместо да се удължава агонията, изборите да се проведат максимално бързо

Ямбол, 22.01.2023 г.

„БСП се оказа ако не добър „танцьор“ на политическата сцена, то най-добрият от това, което виждаме в момента в парламента и въобще на политическия терен – защото показахме, че владеем добре както тангото, но така се опитваме да създадем и атмосфера, в която да може да се получи едно хубаво българско хоро – някои решиха да не се хванат на него, но рано или късно, това ще трябва да се случи.  За да се получи обаче един танц, трябва да има желаещи да танцуват – и за тангото, и за хорото. За тангото, за съжаление, българският парламент направи не две напред, една назад, а една напред и две назад“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин в ефира на Нова телевизия.

По думите на социалиста, спрямо последните изследвания парламентът излиза от този мандат с още по-ниско доверие, а резултатите от проучванията показват около 7% одобрение от избирателите. „Ако това най-после не се разбере поне от основните политически сили, ни чакат недобри времена. Надявам се това, което стана в този мандат, да е отрезвяващо за всички и мисля, че служебният кабинет, който ще бъде назначен сега, ще бъде последният кабинет на Румен Радев в рамките на неговия мандат“, каза още Вигенин.

Той определи лидерската среща като правилна стъпка от страна на БСП и посочи, че левицата внимателно е анализирала неуспешните опити за съставяне на кабинет не само в този парламент, но и в предишните. „Това, което се случва в този парламент, който си отива, беше продължение на всичко това, което видяхме още април 2021 г. – в продължение на 2 години сме в подобна ситуация“, подчерта той и добави, че за да се случи нещо, трябва да има ясен политически ангажимент от страна на лидерите.

„Някои от тях оцениха тази наша стъпка. Искам да подчертая – това не беше разговор за коалиция, това беше сериозен разговор изобщо за политиката, за перспективите и за това кой какви ангажименти е готов да поеме“, категоричен бе депутатът от левицата.

Той посочи, че БСП рядко си позволява да коментира своите бивши партньори от „Продължаваме промяната“ за разлика от тях, които постоянно лепят етикети на БСП: „Липсата на опит у нашите бивши партньори от „Продължаваме промяната“, липсата на политическа визия, довежда до това. Как така видяха една коалиция от това, че са седнали да говорят лидерите, а в същото време само няколко дни преди това, когато ГЕРБ обясняваха как ще подкрепят правителство на „Демократична България“ – това не беше някакво статукво, не беше проблем, даже малко след това ПП обяви, че ще прави предизборна коалиция с ДБ. Тези двойни стандарти хората ги виждат“, заяви Вигенин и добави, че когато ПП са поканили формациите на разговори, всички са се отзовали, включително ГЕРБ.

„Когато те правят такава среща и идва ГЕРБ – няма проблем. Когато ние ги уважаваме – отиваме, сядаме, даже работихме заедно по документа, който предложиха – тогава нямаше проблем. Сега изведнъж пак БСП станаха някакво статукво. Когато липсва последователност, когато липсва дългосрочна мисъл – ето това е резултатът, новите избори“, заяви Вигенин.

Той категорично каза, че БСП работи срещу модела, който изгради ГЕРБ, в продължение на години – много преди на хоризонта да се появят формациите, които сега си присвояват правото да се демонстрират като противници на статуквото и отбеляза, че представители от „Демократична България“ като личности са били част от правителства на ГЕРБ.

„БСП никога не е била в коалиция с ГЕРБ. Наш опонент остава моделът, който ГЕРБ създадоха. Въобще не говорим за условия и за създаване на коалиция. Наш опонент остава техният модел и искаме да видим, че те няма да го възпроизведат отново. Ако по някакъв начин не приемат, че са правили такива грешки, аз не виждам никаква основа за каквото и да е сътрудничество“, добави социалистът.

Той заяви, че начинът, по който се развиват нещата, поставя въпроса за идеята за парламентарната демокрация в България и за републиката с парламентарно управление. „Тази отговорност трябва да я носи всеки и да е готов да прави компромисите, необходими за това в дългосрочен план ние да не завием в посока централизирани режими, авторитарни форми на управление“, добави зам.-председателят на „БСП за България“.

„Подходът, който имахме, беше правилен. Това, че политическите формации решиха да не се възползват от него, е техен проблем и за съжаление смятам, че това е една пропусната възможност, защото с подхода си ПП – преди всичко, и ДБ всъщност ни тласнаха към това, което предстои в момента“, категоричен беше той.

„БСП има собствена стойност в българската политика – ние сме доказали, че имаме ясна визия за развитието на страната, по съществено по-различен начин – като една държава основана на справедливостта, на силната социална политика и социален ангажимент. Ние сме партия, която се бори за промяната много преди да се появят тези т.нар. „сили на промяната“. И ако някой иска нашата подкрепа за в бъдеще – ние сме готови да го обсъждаме в тази посока, но да не си въобразяват, че ние стоим и се чудим към кого да се залепим само и само да сме във властта. Не, напротив – ако трябва ще стоим в опозиция, за да покажем как трябва да бъде структурирана българската политика и никога не сме искали да бъдем във властта на всяка цена. Ние искаме различна политика, искаме различна държава и който е готов да подкрепи нашите идеи, ще работим с него“, каза Вигенин.

Той призова президентът да спре да бави процеса и Народното събрание да бъде разпуснато максимално бързо. „Изборите да се проведат на първите възможни дати оттук нататък, защото достатъчно време беше даден на този парламент, даже на ръба на Конституцията, да работи. Видяхме какво свърши. Освен няколко добри неща, останалото бяха нови самолети, помощ за Украйна, евро от 1 януари. Вместо да се удължава агонията, изборите да се проведат максимално бързо. Реално следващото редовно правителство може да бъде съставено още в рамките на месец април и в началото на май важните закони да бъдат приети. Всяко удължаване на агонията, не работи за българската държава“, коментира Вигенин.

„БСП ще свърши каквото зависи от нас. Нека и другите политически формации сериозно да си помислят как ще подходят към проблемите оттук нататък. Мисля, че можем да си кажем едно след нашия макар и неуспешен опит – той постави основата на един диалог между лидерите, между политическите формации – с мисъл за България“, каза в заключение Кристиан Вигенин.

About the Author :