Кристиан Вигенин: „Визия за България” е алтернатива на модела за развитие на България

DSC06168С представената „Визия за България” БСП дава заявка, че ще бъде не просто алтернатива на ГЕРБ, а ще представи алтернатива на системата на модела, по който се развива България досега, коментира на пресконференция в Ямбол народният представител Кристиан Вигенин. В нея са очертани важни идеи, които ще поставят на нова основа сектори като здравеопазването, образованието, друг подход в икономиката. Искаме по друг начин да се развиват сектори като земеделието, регионалната политика, която да подкрепя изоставащите райони, които имат нужда от догонващо развитие. Разработената от петте общини – Болярово, Елхово, Малко Търново, Тополовград и Средец, програма „Странджа-Сакар” е заложена във „Визията за България” с допълнения.

Ние искаме едно развитие на България, което да намалява различията, да затваря социалната пропаст, която в последните години продължава да се разширява между най-бедните и най-богатите, искаме общество и държава основани на солидарността.

Кристиан Вигенин подчерта, че това е една визия, която е основа за дискусия, разговорите за тази визия започват сега както с различните професионални общности, така и с цялото общество.

„Визия за България” е платформа, която предстои да се обсъжда в много широк кръг, обясни и лидерът на БСП – Ямбол Катя Георгиева, която се е изказала на националния форум на БСП за регионалното развитие. Тя обясни, че ще изготвят график за срщи с различни неправителствени и  браншови организации, с които да обсъдят предложенията на визията и да изготвят документ какъв е потенциала на Ямбол и на региона.

Тя обясни, че новият подход на регионално развитие предвижда сближаване на областите вътре в района за планиране, а след това и между районите в страната и затова не е без значение новото регионално разделение на райони за планиране, което се обсъжда. От името на Ямболска област е предложено и да се преодолее дисбалансът между отговорността и задълженията и обезпечеността на общините, защото те осъществяват 70 % от публичните услуги, но ползват само 25 % от публичния ресурс.

Кристиан Вигенин съобщи новината, че националното обсъждане на темата за земеделието ще бъде в Ямбол, което е признание за ролята на Ямболска област, защото това е и регионът с най-много малки и средни земеделски стопани, които са фокус в политиката на БСП в този сектор.

Кристиан Вигенин очерта и успехът на БСП по темата за бежанците, защото са успели да убедят Бойко Борисов и ГЕРБ да гласуват решение, с което Народното събрание задължава Министерски съвет да не сключва двустранни споразумения за връщане на мигранти.

Народният представител Николай Пенев, който е член на комисията по енергетика, изрази удовлетворение от решението на Комисията за защита на конкуренцията за спиране на сделката за ЧЕЗ с „Инерком” и заяви, че то защитава българския национален интерес.

Ангажиментът на БСП и политическия натиск, който оказахме, беше свързан с това да бъдат адекватно приложени всички необходими мерки за ограничаване на заразата, които в първите дни просто не бяха налице, както от гледна точка на това, че не беше предоставена необходимата информация както на обществото, така и хората на място, така и че не бяха предприети по адекватен начин и другите мерки, свързани с дезинфекцията и правилното загробване на животните, ограничаване на движението в районите на заразата и т. н., коментира най-актуалната тема за чумата Кристиан Вигенин и подчерта, че това е създало риск от разнасяне на заразата.

About the Author :

Leave a reply