Кристиан Вигенин: България е на кръстопът и е много важно в каква посока ще поеме

-Изборите на 11 юли се приемат като поправителен за партиите и коалициите. Какво поправи „БСП за България“?

-Почти всичко. Остана само същия номер, което си е знак от съдбата. Обединихме левите партии, затворихме конфликтите в БСП, променихме 1/3 от водачите, формирахме листите с много активен диалог между ръководство и местни структури. Сменихме изцяло състава, структурата  и работата на Националния предизборен щаб. Направихме посланията по-разбираеми, младежите проведоха една много активна младежка кампания, Българската свободна телевизия и в. „Дума“ се включиха в кампанията по места и т.н., и т.н. Всичко това няма начин да не даде резултат.

-Какво е различното в тази кампания?

-Различна е средата, в която правим кампания. В България се диша по-леко, откакто ГЕРБ не е на власт и Борисов не е премиер. Хубавото е, че така и ще си остане – може да не е ясно точно кой и как ще управлява, но е ясно, че това няма да са ГЕРБ и Борисов. Отидоха си, вероятно завинаги. Другата разлика е възможността да разгърнем нашия начин на правене на кампания, след като пандемията отстъпи – хиляди срещи с много хора в цялата страна. Това дава енергия. Третият фактор е категоричният ангажимент на служебното правителство да не допусне купуване на гласове, много се надявам това да се случи. Така най-после, наред с машинното гласуване, можем да се надяваме на честни избори и състезание на идеи, а не на покупко-продажба на гласове.

-Отворени ли са избирателите за предизборни послания и ангажименти или са на предела на търпимостта и просто искат да има правителство?

-Мисля, че в тази кампания избирателите са много по-отворени към послания и ангажименти. Защото предишните избори сякаш бяха „за“ „или“ против ГЕРБ, хората искаха Борисов да си отиде, без значение кой ще спечели. Днес ГЕРБ и Борисов са в ъгъла и след краха на 45-тото Народно събрание, днес вече хората искат да знаят кой и как ще продължи промяната, в каква посока, с какви средства. Тук сме силни – само ние имаме цялостна програма за управление, силен експертен екип и знанията как да бъде разграден порочният модел на управление на ГЕРБ и да бъде изградена държава, така както е описана в Конституцията – демократична, правова, социална.

-Как усещате предизборната ситуация в Ямболска област, ще излязат ли хората да гласуват или ще се повтори ниската избирателна активност от Благоевград?

-Не бива да сравняваме частичните избори в Благоевград с парламентарните. Сега залогът е много по-голям. Трябва да се гласува, защото наистина България е на кръстопът и е много важно в каква посока ще поеме.

-Кои позитивни послания на „БСП за България“ искате да чуят избирателите?

-Всички послания на „БСП за България“ са позитивни. Аз бих обърнал внимание на няколко неща – болниците да не са търговски дружества, здравето да не е търговия, а в отдалечените райони да има защитени болници; да се намали ДДС на лекарствата и храните от 20% на 9%; да има национална програма за изоставащите региони, което ще е от полза и за Ямболска област; част от данъка върху доходите да остава в общините, за да бъдат по-независими, европейските средства да се ползват за преодоляване на социалните неравенства и регионалните различия и др. Като цяло каузите, с които се ангажира БСП, се възприемат изключително позитивно от много широк кръг българи.

 -Каква България искате след 11 юли?

-Искам свободна, социална, демократична, правова и суверенна България. Ще се случи! А за Ямбол ще отговоря с една шега от предишната кампания – да направим така, че азбуката да започва с „Я“, да бъдем първи във всичко или поне да се стремим към това. Потенциалът е налице, да покажем амбиция и да се потрудим здраво.

About the Author :

1 Comment to “Кристиан Вигенин: България е на кръстопът и е много важно в каква посока ще поеме”
  • Анатолий Григориевич
    July 9, 2021 - Reply

    Болниците да не са търговски дружества означава да се скъса и хвърли в коша Програмата на Световната банка за реформи в здравната ни система. Това в колониален аспект е голям бунт в колонията и господарите няма да го допуснат. А дано, ама надали!

Leave a reply