Кристиан Вигенин: БСП оцени резултатите от местните избори за добри, но недостатъчни

Ямбол, 18.11.2019 г.

Националният съвет определи резултатите от местните избори на БСП като добри, но недостатъчни, това съобщи на първата пресконференция след местните избори зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Според него това е една обективна оценка, защото БСП е разширила своето влияние и е спечелила 4 областни града, но ГЕРБ е останала първа политическа сила в местната власт. Народният представител подчерта, че ГЕРБ са загубили своето влияние в Ямбол, но очакванията към БСП са били по-високи и затова оценяват резултата като недостатъчен. Националният съвет е възложил на общинските и на областните ръководства на партията да бъде направен внимателен и детайлен анализ за резултатите.

Ситуацията в област Ямбол според Кристиан Вигенин показва, че на определени места БСП са загубили изборите, но може да се даде висока оценка за дейността на партията, а другаде БСП е загубила с негативна перспектива за развитие и там трябва да се вземат по-сериозни мерки.

Той поздрави спечелилите кметове на БСП в общините „Тунджа“ и Болярово и изрази надежда да продължат по-активно своята работа в следващите 4 години.

Кристиан Вигенин припомни, че опозицията е била поставена в една много негативна ситуация от лятото, когато без предупреждение „от днес за утре“ беше намалена драстично държавната субсидия, а това е ограничило възможностите на БСП в тези избори.

Той обясни и че БСП е инициирала разговори между парламентарните сили за промени в Изборния кодекс, за да се гарантира свободният избор.

Проблем са големият брой недействителни гласове, които можеха да бъдат избегнати с машинния вот, контролираният вот, натискът над избирателите, купеният вот. Зам.-председателят на Народното събрание изтъкна, че в Ямбол са се проявили нови елементи на купен вот – индиректно, не само с даване пари на избирателите, а и с поемане на част от заеми, които избирателите имат към едни или други фирми за бързи кредити. Затова според него трябва да се предприемат допълнителни мерки, за да бъде ограничен този тип вот и да има честни, открити и свободни избори.

Народният представител уточни, че на председателски съвет са поискани доклади на ДАНС и МВР за купуване на гласове и нерегламентирана намеса във вота на гражданите, до края на ноември ще бъде представен и първоначалният доклад на ЦИК за причините за огромния брой недействителни гласове и предложенията им как да бъде решено това. В Народното събрание ще се създаде работна група с участието на всички политически формации за подобряване на Изборния процес.

Националният съвет е приел и алтернативен бюджет за 2020 г.  и е поставил началото на отчетно-изборната кампания в БСП, която ще завърши за първи път с избор на председател на партията от всички членове на БСП през април 2020 г., като до края на годината ще бъдат приети правилата как да се случи това. А през май на конгрес ще бъде избран новият Национален съвет на БСП. От 1 декември започват събранията по основни организации, след което предстоят общински конференции и конгрес.

About the Author :

2 Comments to “Кристиан Вигенин: БСП оцени резултатите от местните избори за добри, но недостатъчни”
  • Стоян
    November 18, 2019 - Reply

    Вигенин да спре да провокира гражданите на Ямбол и да се оправдава за загубата на БСП в града,а да си признае че с лидер за района като него БСП винаги ще губят.

  • delnik1
    November 20, 2019 - Reply

    Вигенин не е областен лидер на БСП, а народен представител от Ямболски избирателен район. Областен лидер е Митко Андонов от Стралджа.

Leave a reply