Кристиан Вигенин: Борисов се страхува от парламент, който не е затиснат под ботуша му

Ямбол, 18.04.2021 г.

Борисов се страхува от парламент, който не е затиснат под ботуша му, това посочва като една от причините да се крие Бойко Борисов зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Ямболски избирателен район Кристиан Вигенин в коментар по повод неделния брифинг на премиера в оставка.

Втората причина е, че всъщност той няма никакво понятие от Плана за възстановяване и устойчивост и не може нито да го представи, нито да отговори смислено на въпросите на депутатите. Целият коментар, публикуван във фейсбук страницата на народния представител гласи:

„Причиних си като за последно да изгледам неделния брифинг на Борисов. Твърде неубедително представяне.

 1. Парламентът изпълни конституционните си задължения да гласува оставката на кабинета, както е било винаги досега. Правителството продължава да изпълнява функциите си до избора на ново. Борисов продължава да е премиер, с всички задължения и отговорности, а не обикновен гражданин. За пореден път с действията си поставя себе си над Народното събрание и над Конституцията. На това мутренско беззаконие идва краят, колкото и да е бавен и мъчителен този процес. България ще бъде свободна, демократична и правова държава!
 2. Народното събрание не може с решение да създаде нов Национален оперативен щаб. Той е помощен орган към министър-председателя, създаден с негова заповед, респективно разформирован със заповед на Борисов. Това е политика на инат, детски сръдни на най-високо управленско равнище. Новото правителство трябва да активира приетия преди 15 години План за действие при пандемии и да създаде Национален пандемичен комитет. Така импровизациите ще приключат. Но до избора на нов кабинет НОЩ трябваше да продължи да работи. Лошото управление на здравната криза на принципа “иди ми – дойди ми”, потвърдено с признанието днес, че всичко се съгласува с Борисов, отне много човешки животи.
 3. Борисов ни размаха “картата на Бойко” – браво, силни сте. Мога да покажа друга карта – с общия резултат на партиите, които не искат да се докоснат до ГЕРБ. На тази карта няма да има нито една синя точка. Мога да направя още една карта, тя няма да е толкова точна – с резултатите без контролирания и купения вот, тя също почти няма да има синьо. Самозаблудата е проклятие за всеки политик. ГЕРБ не разбират, че в момента са във влакчето на ужасите, в най-високата точка, където е равно и движението е бавно. Затегнете коланите, след секунди политате надолу. После слизате и си тръгвате завинаги.
 4. Планът за възстановяване и устойчивост – да, готвен е дълго от експерти, да, има сайт, на който отдавна е качено всичко. БСП настояваше месеци наред той да бъде внесен и обсъден в парламента. Защо бягахте от това? Този план е стратегически, за години напред, кое наложи от този процес да бъде изключен парламентът? Наистина ли Борисов и Дончев за 12 години не разбраха, че има разлика между “достъпен е на сайта” и “внесен е за обсъждане в Народното събрание”? Нали всички сме наясно, че Борисов се крие по две причини – едната е, че се страхува от парламент, който не е затиснат под ботуша му, а втората е, че всъщност няма никакво понятие от този план и не може нито да го представи, нито да отговори смислено на въпросите на депутатите. И да, няма време за съществени промени вече. И да, този план не е достатъчно добър – не от гледна точка на изчисленията на цените (какво ниво само ни демонстрират), а от гледна точка на недостатъчно добро формулиране на приоритетите и разпределението на финансовия ресурс към тях. И да, зареден е с проекти, които са предварително договорени – трудно ще се докаже корупция на този етап, но новата администрация трябва да следи изкъсо всяко евро.

В едно Борисов е почти прав, може да няма ясно ново мнозинство, но има ясно малцинство – самотната Група на ГЕРБ. Българите се произнесоха, че не искат повече ГЕРБ. Ако този парламент може да излъчи правителство – да го прави бързо и да се залавяме за работа. Ако не може – служебен кабинет и нови избори. Протакането дава ненужно време и аргументи на Борисов, чийто срок на годност изтече много отдавна“.

About the Author :

2 Comments to “Кристиан Вигенин: Борисов се страхува от парламент, който не е затиснат под ботуша му”
 • SOS
  April 18, 2021 - Reply

  Вие сте зверовете ,,другарю,, комунист. Не се извинихте както винаги в Парламента за 96 години от зверствата ви в църквата,,Св. Неделя,,. Там партията ви погуби над 280 български граждани (между тях и деца) и рани над 500. Един от атентаторите е Николай Петрини ,на когото още имаме именувани обекти. Това е срам за ЯМБОЛ.

 • V
  April 20, 2021 - Reply

  Другарю Вагинин, по страшен от вашия комунистически ботуш няма!Комуниста никога не си признава грешките и никога не се извинява – факти колкото искате.

Leave a reply