Кошница злато за лекоатлетите на „Тунджа” и „Ямбол”

Лека атлетика 7С дузина златни медали се завърнаха от държавното първенство за момичета, момчета, девойки младша и старша възраст състезателите на лекоатлетическите клубове „Тунджа” и „Ямбол”. На шампионата, провел се в зала „Добротица” в Добрич, състезателят на  лекоатлетически клуб „Ямбол” Виктор Минков подобри за пореден път националния рекорд на седмобой  до 16 години и потвърди надеждите на специалистите, че може да бъде голямото име в бъдещето на многобоя в България.

Възпитаникът на треньора Дичо Тодоров бе на върха и през март миналата година. Виктор е от спортно семейство – баща му Минко Минков игра в мъжкия футболен тим на „Тунджа”, и бе част от много силно поколение. В многобоя дойде и друга титла – спечели я Илияна Боюкова при девойките старша възраст, също от ЛАК „Ямбол”, която завърши първенството с огромна преднина в точките в конкуренцията на 12 състезателки. Илияна постигна и сребърно отличие в тласкането на гюле.

 

Много силно участие направиха и представителите на лекоатлетически клуб „Тунджа”. Те приключиха с пет шампионски титли. Росица Канева направи златен дубъл, като победи и на 800, и на 1500 метра при момичетата до 16 година, тя е ученичка в осми клас в СОУ „Св.Климент Охридски”. На 800 метра финишира първа при младшата възраст Виктория Георгиева, също от „Тунджа”, а по традиция възпитаничките на треньорите Йордан Атанасов, Галина Атанасова и Петрана Чамова бяха първи и в щафетата на 4 по 1 обиколки. Там те триумфираха в състав: Ангелина Георгиева, Габриела Георгиева, Виктория Георгиева и Полина Тодорова. Полина Тодорова спечели златния медал в бягането на 400 метра при младшата възраст, също една дисциплина трайно „окупирана” от лекоатлетически клуб „Тунджа” при подрастващите дами от години. Тодорова завърши на трето място в по-дългата дистанция, на 800 метра, но в по-горната възрастова група.

Още едно златно отличие прибраха от държавното първенство в Добрич момичетата от „Тунджа”, постигна го Никол Минчева в петобоя, като тя налага хегемония в дисциплината сред връстничките си. За лекоатлетически клуб „Ямбол” сребърен медал спечели Николай Стоянов при юношите в тройния скок, а бронзов в тласкането на гюле заслужи Димитър Мирчев.

При ужасното състояние на лекоатлетическата писта в града ни и не особено доброто състояние и на залата в село Веселиново, както и малкото пари, които дава като субсидия община Ямбол, представянето на двата ни клуба е отлично. Не бива да подминаваме обаче факта, че при жените и мъжете, нямаме отличия. Тук, в Ямбол, не можем да им осигурим нужните условия за да продължат кариерата си, което налага, както бе преди години с Красимир Брайков и Борислав Борисов, да търсят други клубове. Не бива да подминаваме и друг факт – медали идват на ямболски адрес, но резултатите на девойките и юношите ни са такива, че те не могат да бъдат фактори в големи международни състезания.

И радост има, но тя е за кратко.

About the Author :