Кошмарна седмица за Ямбол

22860152_1547155172008713_8543891505811936025_oКошмарна беше седмица в края на октомври и началото на ноември  за Ямбол и региона. Купища неприятни инциденти се струпаха наведнъж в периода, в който децата празнуват Хелуин, а възрастните почитаме Архенгелова задушница, но за щастие във всички инциденти има само пострадали без жертви.

Седмицата започна с тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия”, в която нямаше загинали, но постави много въпроси.  На 30 октомври в 22 часа в района на село Воденичане по магистралата се обърна автобус на „Юнион Ивкони”. 13 от пострадалите бяха докарани в ямболската болница, която в Спешното си отделение разполага с 1 дежурен лекар , две сестри и 4 легла. Медиците се справиха, но проблемът с това, че ямболската болница в това състояние не може нормално да отговори на нуждите на активността на района, си остава нерешен. Заради инцидента се заговори и какви нарушения извършват превозвачите, а всички се замислихме колко да се чувстваме сигурни, докато пътуваме с автобус.

1509915600На следващата вечер медиците от Спешно отделение бяха отново под пара, защото след 16 часа при тях започнаха да прииждат натровени деца от ОУ „Петко Р. Славейков”. 10 бяха настанени в Инфекциозно отделение, но пострадалите са повече, защото много от родителите са потърсили личните си лекари и са лекували децата си у дома.

Оказа се, че трима кухненски работници на сливенската фирма „Фууд къмпани”, която е наела стола на училището, са носители на стафилококова бактерия и са успели да заразят част от храната и да предизвикат хранителния бум на натровени деца. Твърди се, че е имало и учители, които са пострадали.

В края на седмицата се струпаха и другите неприятни събития и инциденти. В петък – 3 ноември, излязоха изследванията, че в две големи ферми за отглеждане на птици е открит птичи грип, заради който ще трябва да бъдат умъртвени над 70 000 птици.

Вечерта отново имаше катастрофа на ямболска територия, този път в ролята на спасители се намесиха лично премиерът Бойко Борисов и лекар на правителствена болница.

След слизане от магистралата на обходен път Север шофьор на лек автомобил не е успял да се ориентира накъде да завие и колата е излетяла от платното и се е преобърнала в нивата. Шофьорът се опитвал да спре минаващи коли, но никой не му помогнал, но имал късмета край него да мине кортежа на Бойко Борисов. Както премиерът сам обясни, той бил в ролята на регулировчик, а пътуващият с него лекар на правителствена болница помогнал да бъдат извадени от колата момичетата, едното от които е и пострадало, и им оказал първа помощ, докато дойде линейка.

В събота – 4 ноември, ветеринарните специалисти от областта започнаха умъртвяването на 8000 гъски в Зимница и на 65 000 пилета в птицефермата на „Градус”, която се води площадка с. Зимница, но се намира по-близо до с. Чарда.

Кошмарната седмица завърши в неделя – 5 ноември, с инцидент в парка, при който по обяд около 13 часа общинската служителка Труфка Данева е била затисната от вратата, с която се заключва вечер градският парк в посока ХЕС. Сигнал за вандалски прояви я праща в парка в неделя по обяд, но тя не успява да отвори вратата сама и е затисната от нея. Три деца успяват да я измъкнат, но 53-годишната жена е с няколко счупени ребра и по чудо се е отървала жива от тежката травма.

Този инцидент постави въпроса има ли право община Ямбол  да заключва парка, след като има окончателно влязло в сила решение, което е отменило наредбата, регламентираща това, или отново както тя си действа административните съдии отменят една наредба, а след това общината си приема друга, пак със същите правила.

Диана Иванова

About the Author :