Корнелия Нинова: Структурите имат пълната свобода да решават за кандидатите за местни избори

???????????????????????????????Първото изнесено заседание на Изпълнителното бюро в Ямбол е символно, защото искаме да поздравим всички, които работиха така усърдно на европейските  избори и имаме този прекрасен резултат в Ямболска  област, каза на пресконференция в Ямбол председателят на Националния съвет на БСП  Корнелия Нинова след проведеното заседание и допълни, че в над 60 общини в страната БСП е първа политическа сила, а това е добър старт за изборите за местна власт, които ги очакват през есента.

2Тя уточни, че желанието им е до септември да посетят всички области и да обсъдят с всички общински организации проблемите на всяка община и да начертаят възможните решения и разясни, че на срещите се правят т. нар. „паспорти” на всяка община с проблемите и решенията, защото местните избори са специфични, всяка община има конкретни проблеми, които трябва да се решават на място.

2aНа изнесеното заседание са поставени приоритети да сложат във фокуса на БСП  икономическото развитие на общините и социалната политика, в частност задържането на младите хора по места. Корнелия Нинова цитира като добри практики направеното в общините „Тунджа” и Болярово  като безплатните детски градини, безплатен транспорт, безплатни закуски и обедно хранене за всички ученици, по-евтини дърва за хората по селата и уточни, че БСП  ще стъпи на добрите практики, за да развива политиката си за местна власт в подготовка на предстоящите избори.

3Тя подчерта, че обезлюдяването е сериозен проблем в някои общини на Ямболска  област, а граничните райони искат специфични грижи и затова БСП  продължава да настоява за програмата Странджа – Сакар, която е заложена и във „Визия  за България”. Корнелия Нинова даде като пример споделената от кмета на Болярово Христо Христов тревога, че четири села от общината са изключени от списъка с необлагодотелствани  райони, за което са получавали допълнителни субсидии, и то точно засегнатите от уж съществуващото заболяване по животните. Затова БСП  ще набележи мерки за задържането на младите хора, за запазване на поминъка им и за развитие на икономиката в общините.

4За град Ямбол лидерът на БСП  коментира, че управлението на ГЕРБ на върха се пренася и по места – еднолично управление, което не уважи усилията на гражданите и на БСП  да се провеждат референдуми по важни въпроси. Тя подчерта, че в програмата на БСП  ще се стъпи на всичко добро, постигнато до тук, но ще се търси още по-добро развитие на общините. На пресконференцията беше заявено, че е взето решение да се изготви план за развитие на всяка от общините в Ямболска  област. Ще разговаряме със своите потенциални партньори във всяко населено място. Търсим съюзи с хора, които споделят нашите идеи и „Визия за България”, която ще прерасне във визия за всяка община”,каза още лидерът на БСП.

5Организациите ни са оставени да решават самостоятелно за коалиционната им политика и дали биха подкрепили независими кандидатури, защото всяка община е много специфична като развитие и като партньорства, отговори на журналистически въпрос Корнелия Нинова и уточни, че общинските конференции, които трябва да се проведат до края на август, ще решат кого да издигнат. Тя беше категорична, че намеса и диктат от центъра няма да има, защото структурите имат пълната свобода. На въпрос на журналисти за гражданската квота беше уточнено, че БСП  ще продължи да я налага, защото това е разширяване към гражданското общество.

7Възможно най-много кметове в Ямболска  област си поставя като цел БСП, отговори на журналистически въпрос Корнелия Нинова.

„От днешната среща на управляващата коалиция ме впечатли желанието им тепърва да започнат диалог с парламентарните партии за намиране на съвместно и разумно решение за размера на субсидиите”, каза още Корнелия Нинова. Тя заяви, че случилото се дотук е загуба на време и отклоняване на общественото внимание от съществените въпроси. Нинова припомни, че преди седмица БСП е предложила провеждането на точно такива разговори с партиите в парламента, но ГЕРБ и Обединени патриоти са отказали. „Позицията ни продължава да е за намаляване на субсидията, но не на 1 лв. Против сме частното финансиране на партиите, за да не могат частните интереси да си купуват партии”, категорична бе Корнелия Нинова. Лидерът на левицата добави, че БСП има различни разчети за размера на партийните субсидии и уточни, че левицата ще покаже аргументирано на другите партии, какво е необходимо, за да могат партиите да работят независимо от частни интереси.

8Във връзка с въпрос за Стратегията за детето Корнелия Нинова отговори, че не са я пренебрегнали, но са предпочели да бъде внесена в Народното събрание и тогава да я коментират, защото много пъти управляващите декларират нещо, след това го променят, а накрая го изтеглят и те изпадат в ситуацията на коментатори, а не на сериозна политическа сила.

 

About the Author :

Leave a reply