Корнелия Нинова в Елхово: „Не сме отстъпили от нито едно от дадените обещания”

DSC01707Не сме отстъпили от нито едно от обещанията, които ви дадохме в предизборната кампания, обърна се към препълнената зала в клуба на БСП в Елхово лидерът на партията и продължи:

„Определихме този политически сезон за партията, като време за алтернатива, защото не е достатъчно само да критикуваме, а трябва да дадем възможност на хората за избор какво по-добро ние предлагаме.

Както ви обещахме, внесохме в парламента закон за преизчисляване на всички  пенсии, защото така е справедливо и защото в съвременния живот не може да се живее с 200 лв., но мнозинството го отхвърли. Внесохме и промени в закона за частните съдебни изпълнители, за да не оказват натиск върху хората, в закона за храните, които насърчават българското производство, българското земеделие. Внесохме и всички наши предложения по законите за хората с увреждания, за майчинството и детските надбавки, защото за нас е важна грижата за хората – за бедните, за слабите и за хората в затруднено положение. Ще продължим да работим в тази посока, водени от една голяма стратегическа цел, а тя е намаляване на бедността и увеличение на доходите.

DSC01711За да стане това, трябва да направим няколко неща – първото е да си образоваме децата, но не като ги разделяме на бедни и богати, а като осигурим образование, което не подменя историята, а е обвързано с икономиката, за да не бълваме постоянно безработни. Второто е грижа за производството – без работа, производство и работни места няма да има увеличение на доходите. Третото, а може би и най-важното, е да се преборим с паралелната държава. Годишно 10 млрд. лв. изтичат в джобовете на стотина двеста души в държавата, за да има пари за пенсии, за образование, за здравеопазване, трябва да се преборим с това. Затова внесохме нашето предложение за антикорупционен закон и орган, затова предлагаме президента да има възможност да назначава този орган, за да може той да се превърне в истинската система, която да пребори тази корупция. По този начин ще се удовлетвори чувството за справедливост на хората и ще се осигурят средства, необходими за всички сфери. Но това не е лесна битка, съпротивата е огромна.”

DSC01723На зададените от залата многобройни въпроси Корнелия Нинова отговори, че се надява от началото на 2018 г. партията да има своя телевизия, защото подготовката е напреднала. До седмица –две ще подадат документите за лиценз, осигурена е техниката, помещенията, в момента се подготвя екипът. През октомври на пленум ще се представи политиката на партията не само за телевизията, но и левия печат и левите медии.

БСП ще изготви алтернативен бюджет за 2018 г. и едно от нещата, които ще залегнат в него е увеличение на доходите на служителите в социалната сфера, защото те са унизително ниски.

По отношение на здравеопазването Нинова подчерта, че голямата разлика между БСП и ГЕРБ е, че десните правителства са за свободата на пазара и финансирането на частни болници, докато БСП е на позиция, че държавата трябва да запази функциите си в здравеопазването, защото здравето не е търговска стока.

DSC01733Във връзка с въпросите за образованието лидерът на БСП заяви, че те са за един учебник по един предмет в един клас цялата страна, чието съдържание да се пише от държавни структури, а не от издателствата, защото през лятото учителите е трябвало да изчетат и да изберат между 250 учебника.

БСП е внесла жалба в Конституционния съд срещу текстове в Закона за предучилищно и училищно образование с искане да бъдат отменени като противоконституционни.

Корнелия Нинова призна, че тяхно правителство е въвело делегираните бюджети, но те не работят за качествено образование и затова е дошло време за тяхното преосмисляне.

Парламентарната група е предложила и дебат по закона за земеделските земи, за да се внесат промени в него и да се премахнат съществуващите несправедливости.

DSC01738Според Корнелия Нинова ГЕРБ води сбъркана политика в местното самоуправление, което задълбочава регионалните различия и малките населени места загиват, затова е необходим цялостен нов модел по отношение на общините, който да осигури истинска децентрализация – част от данъците, които събира държавата да остават в общините, затова от следващата седмица БСП започва консултации с кметове и общински съветници за изработването на нова политика в това отношение.

 

DSC01741 DSC01754 DSC01758 DSC01763

 

About the Author :