Корнелия Нинова в Болярово: БСП започва от Болярово национална кампания „Нов модел на местна власт”

DSC01768От Болярово обявяваме началото на национална кампания „Нов модел на местна власт“, която ще приключи с предложение за изцяло нов закон за местното самоуправление и местната администрация. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща със симпатизанти в Болярово. Тя подчерта, че държавата абдикира от отговорностите си към общините и постоянно им прехвъря задължения без да им осигурява финансиране. „Правителството на Бойко Борисов отпуска средства с постановления само на общини по свой избор, за което сме сезирали Конституционния съд. Регионалните различия между големите и малки общини растат“, каза още председателят на левицата. Нинова добави, че две години вече програмите за развитие на селските райони и човешките ресурси не могат да стартират, а проектите на малките общини се отхвърлят поради малия брой жители, но и там живеят българи, които имат равни права със своите сънародници. По думите й граничните и високопланински общини са напълно изолирани и изоставени. „Всички тези проблеми водят до обезлюдяване и демографски срив. Започваме регионални и национални срещи с кметове и общински съветници за обсъждане и изготвяне на изцяло нов закон за местното самоуправление и местната администрация, с който да приложим нов модел за силна местна власт с възможности за реално решаване на ежедневните проблеми. Каним всеки представител на местната власт, независимо от партийната му принадлежност, който има предложения, да се включи в тези разговори“, каза още Корнелия Нинова.

DSC01770Изразената позиция на лидера на БСП беше провокирана от изказване на кмета на Болярово Христо Христов и на зам.-кмета Нина Терзиева, които поставиха стоящите пред тях остри проблеми, пречещи на развитието на общината.

Христо Христов помоли за съдействие подготвената преди години нова програма „Странджа –Сакар” между пет общини (Болярово, Елхово, Малко Търново, Средец и Тополовград), която престоява в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, да бъде задействана, защото тя предвижда финансов ресурс от 70 млн. лв. да бъде финансиран в развитието на тези погранични и малки общини.

Той постави и големия проблем с демографския срив и обезлюдяването на селата, който е много остър за общината и затова трябва държавата да има специална политика към граничните и малките общини. Според боляровския кмет най-остър е този проблем в малко над 60 общини в България.

DSC01776Според кмета трябва да се помисли и за държавните институции в малките общини. От година на година тези институции се отнасят пренебрежително към местното население и към услугите, които трябва да предоставят. Като пример той посочи, че РУ „Полиция” Елхово обслужва общините Елхово и Болярово, в Елхово работят 60 полицаи, в Болярово – 6, И двете общини имат по 20 села, макар населението в общините да е различно – 15 хил. в Елхово, а 4500 в Болярово.  В общинската поземлена комисия работят две служителки в офис Болярово, а има регистрирани над 120 земеделски производители, които работят над 250 000 дка земя.

На срещата беше подчертано, че от 1990 г. досега общината се управлява от кмет на БСП и на последните избори е постигнала най-висок резултат.

Зам.-кметът Нина Терзиева постави проблема със забавянето на европейските програми и ощетяването на общината с промяна на правилата, което води до невъзможност да печели проекти дори по Програмата за развитие на селските райони и на трансграничната програма, а в крайна сметка и в боляровската община има хора, които имат право да живеят по-добре.

DSC01779 DSC01786 DSC01798 DSC01801 DSC01802 DSC01809 DSC01813 DSC01820 DSC01823 DSC01835 DSC01846 DSC01851 DSC01863 DSC01870

 

About the Author :