Концерт за орган на Нева Кръстева в ямболския Безистен

plakat_Koncert_organ i cigulkaНа 28 март, четвъртък, от 18:00 часа, в залата на ямболския Безистен почитателите на класическата музика могат да се насладят на концерта за орган със специалното участие на  проф. д-р Нева Кръстева. Гост-музикантът е носител на едни от най-престижните награди,  като орден „Кирил и Методий“ с огърлие, „Кристална лира“, награди на Съюза на българските композитори и др.

Нева Кръстева е концертиращ органист, композитор и музиколог, доктор, професор по контрапункт, фуга и орган в Националната музикална академия в София. Завършва два факултета на Консерватория „Чайковски“ в Москва, като се дипломира с тема по ренесансова музика при проф Юрий Холопов и орган при проф. Леонид Ройзман. Специализира при проф. Иржи Райнбергер в Прага и Цюрих. Създател е първия клас по орган в България.

Кръстева пише творби за соло и ансамбли с орган върху духовни текстове, изпълнява интеграл от творбите на Бах (в рамките на три сезона в зала „България“) и през годините концертира в страни от Европа, Азия и Америка.

При гостуването й в Ямбол, на концерта в четвъртък Нева Кръстева ще представи  произведения на Дитрих Букстехуде, Йохан Себастиан Бах, Сезар Франк и Оливие Месиен.

About the Author :