Концерти в препълнени зали

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ края на миналата седмица два концерта показаха, че публика винаги има, стига да се покаже нещо качествено, и то да е адресирано към точния зрител. Въпреки че нямаше претенции за елитарност, понеже не е професионална формация, фолклорният състав към читалище „Съгласие 1862” с ръководител Мая Тодорова, препълни голямата зала на културната институция. Дори на балкона нямаше свободно място, а долу се виждаха и правостоящи зрители, които искаха за около два часа да се насладят на народните ритми. Мая Тодорова и нейните възпитанички и възпитаници явно бяха хвърлили много труд, както и разгръщане на творческата си фантазия, за да представят букет от танци пред почитателите си. Фолклорният състав има многобройни участници и те вложиха всичко от себе си. В крайна сметка усилията напълно си заслужаваха, тъй като момичетата и момчетата очевидно изпитваха удоволствие от народните танци, а публиката ги изпращаше след всяко изпълнение с продължителни овации.  Малко по-рано, в 18 часа, пак миналия петък, в голямата зала на община Ямбол съвместен концерт изнесоха Камерен ансамбъл „Дианополис” и учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Васил Карагьозов”.
Под артистичната палка на диригента Илиана Илиева и нейния оркестър, и чрез гласовете и инструменталните изпълнения на гимназистите, многобройната публика се потопи в света на филмовата музика. Прозвучаха изпълнения от лентите „ Аватар”, „Ромео и Жулиета”, „Маската на Зоро”, „Армагедон”, „Усещане за жена” и още, и още кинотворби, притаявали дъха на милиони зрители. Организацията на концерта бе отлична, голямата зала на община Ямбол се оказа по-скоро малка за желаещите чуят саундрака, а за да бъде по-силно въздействието, на малък екран вървяха кадри от творбите на седмото изкуство. Някои от певците от Езиковата гимназия определено се смущаваха от многото публика и не можаха да се разгърнат, но други плуваха в свои води, понесени от Камерния оркестър „Дианополис”.
Концертът с изпълнения на филмова музика имаше и благотворителен характер за ГПЧЕ „Васил Карагьозов”. Идеята бе да се съберат средства за създаване на училищен парк и в предверието на голямата зала на община Ямбол бе поставена урна, в която можеше да се даде някой и друг лев за инициативата. Това явно беше за външните посетители, понеже гимназистите от ГПЧЕ показваха билети, закупени вероятно още  в самото училище.
Камерен ансамбъл „Дианополис”, ръководен от Илиана Илиева, бе на висота, за да се пренесе публиката в любимите филмови ленти.

Борислав Ненов

About the Author :