Контрабандни златни изделия задържаха на ГКПП Лесово

1510145141Ямбол, 08. 11. 2017 г.

Контрабандни златни изделия на стойност 60 541,76 лева задържаха митническите и гранични служители на ГКПП Лесово при две отделни проверки, съобщават от пресцентъра на Агенция “Митници”. Недекларираните общо 890,32 грама златни накити са открити във вътрешни джобове по дрехите на турски гражданин, шофьор на товарен автомобил и в дамска чанта на българска гражданка, пътничка в лек автомобил.
Контрабандните златни изделия подлежат на отнемане в полза на държавата.
При единия случай, камионът  с турска регистрация е пристигнал на трасе „Входящи товарни автомобили” на КГПП Лесово на 5 ноември 2017 г . Превозвал е текстил и други стоки от Турция за Унгария и Полша.  На българския митнически пункт,  превозното средство е селектирано за проверка от служители на митническа мобилна група. По време на проверката, при личен преглед на шофьора, във вътрешни и странични джобове на якето му са открити от митническите служители  5 пакета, увити в черно тиксо. Установено е, че пакетите съдържат общо 736,32 грама бижутерски изделия от жълто и бяло злато. Освен недекларираните златни изделия, митническите служители откриват във фабрични кухини в кабината на шофьора 150 кутии цигари без акцизен бандерол с марка „Karelia OME”. За контрабандните цигари, срещу шофьора на камиона, турски гражданин, е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. За недекларираното злато на стойност  50 069,76 лв, според експертна оценка, срещу турския гражданин е образувано досъдебно производство по описа на Митница Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура Ямбол.
При друга проверка на ГКПП Лесово,  154 грама контрабандни златни накити на стойност 10 472 лв. са открити в джобове по дрехите и в дамска чанта на българска гражданка. Тя е пътувала в лек автомобил с българска регистрация  от Турция за България на 27 октомври 2017 г. По искане от „Гранична полиция”, митническите и гранични служители на ГКПП Лесово извършват съвместна проверка на автомобила и пътниците. Срещу българската гражданка е съставен акт за установяване на административно нарушение.

1510145128 1510145135

About the Author :