Константин Проданов, лидер на АБВ: Минималната заплата трябва да нараства с около 10 процента на година

120114_625x350– Г-н Проданов, с кои партии АБВ е готова да управлява в бъдеще?

– Отсега мога да кажа, че сме готови да НЕ управлявамe с ГЕРБ и Марешки. Те са тези, които априори изключвам, защото година и половина участвахме в предишното управление в партньорство и резултатът беше плачевен от гледна точка на това, че самото управление на ГЕРБ беше върха на безобразието по отношение на финансови злоупотреби, на корупция, на липса на смислени реформи, в които и да е сектори.  Така че тази грешка няма да повторим. А Марешки за мен е поредното превъплъщение на популиста и демагога, който се появява на всички избори. Преди това беше Бареков, преди – Яне Янев, виждали сме ги още много в зората на демокрацията. С всички останали партии някакви разговори биха могли да се водят, но само и единствено на принципна основа според постигнато съгласие въз основа на политики, на конкретни приоритети, без да правим компромиси с идейната си същност. Аз лично не бих се подвел по това да участвам в дясно правителство, с което да легитимираме 95 процента десни мерки, само за да прокараме половин приоритет. Това няма да стане. Трябва да имаме реално възможност да влияем и да постигаме целите си, лансирани пред членовете и симпатизантите ни. В никакъв случай няма да търсим участие във властта на всяка цена.

– Но пък извън властта трудно се постига нещо от заложеното в програмата…

-Зависи какъв е моделът на властта. Ако имате модел тип голяма коалиция или модел на властта, центриран отново около ГЕРБ, Марешки, може би патриотите, това няма да са добри управления за държавата и мисля, че ролята на вокална опозиция в един такъв парламент ще е много ценна. Понякога можеш да постигнеш целите си дори само, ако говориш достатъчно активно за тях и успееш да промениш парадигмата и въобще мисленето на хората, понеже в България дори левите партии не смеят да нарекат нещата с истинските им имена. Никой не говори за експлоатацията, за неравенството, за социалната поляризация. Някак си се говори, че нещата са ОК, че всичко е добре, но тук-таме, ако нещо пипнем, ще цъфнем и ще вържем.

-Сега всички партии са като на наддаване. Как бихте коментирали популизма и щедрите предизборни обещания отвсякъде?

-Популизмът и щедрите обещания ми напомнят ситуацията в началото на демокрацията, когато се обещаваше, че до 1-2 години всеки българин ще ходи на почивка на Бахамите. Много жалко е, че 27 г. след началото на прехода хората тук продължават да се връзват на такива обещания. Проблемът всъщност не е в това, дето партиите говорят, че трябва да се повишават доходите, а това че обещават нереалистични неща и най-вече, че не казват от къде ще дойде финансовият ресурс, нито по какъв начин ще се стигне до числата, за които говорят.Активна политика по доходите като механизъм за борбата с бедността – абсолютно е необходимо. Това, което ние предлагаме, е винаги да се стъпва на конкретни мерки и конкретни числа. Предлагаме механизъм, конкретно свързан с минималната работна заплата – тя да нараства с около десетина процента на година. Което означава, че в рамките на 4-годишен мандат от сегашно ниво 460 лв., тя би могла да достигне 700 лв.Защо казвам по около десетина процента на година? Защото това е подобно на ръста, който тя отчита последните няколко години, това е ръст абсолютно постижим за нашата икономика. Въпреки десните мантри, това повишение на минималната работна заплата не е довело до масови фалити на фирми, нито до масова безработица. Нищо от това не се е случило. Напротив. Имаме раздвижване на потреблението.

-Всъщност при вас минималната заплата е даже по-висока от обещаното от ГЕРБ…

-Да. Проблемът с ГЕРБ е, че те до преди два месеца в собствения си бюджет, в средносрочната бюджетна рамка бяха предвидили, че минималната работна заплата замръзва на 460 лв. и обясняваха как няма начин тя да се повиши или това щяло да изгърми бюджета и да разори бизнеса. Два месеца по-късно те се обръщат на 180 градуса. Аз не поставям под съмнение възможността на икономиката да си позволи заплата от около 640 лв., както предлагат те. Твърдя, че тя може да се повиши дори повече в рамките на 4-годишния мандат. Аз поставям под съмнение техните добри намерения и искреност, понеже последните месеци, като са били във властта, не са го направили.

Ние имаме идея да се диференцира работната заплата и да се възприеме с 30 процента по-висока ставка на минималната работна заплата за висшисти. Да има поне един символичен знак в тая посока – че се мисли за тях, че те са по-ценени от хората без квалификация. Това мисля, че ще помогне хората с висше образование да бъдат в някаква степен задържани тук.

-В програмата ви става дума за възстановяване на трудови войски. Какво имате пред вид?

-ГЕРБ предлага да се възстановява донаборната служба на доброволен принцип за младежите, които искат да се научат да стрелят.Това ми звучи като абсолютен абсурд, защото армията не е стрелбище по желание. Идеята пък на патриотите е да се възстанови донаборната служба за всички българи, като механизъм за повишаване отбранителния капацитет на нацията. Проблемът с тяхното предложение е, че то ще струва изключително много пари. Ние предлагаме, не да бъде повишена отбранителната способност на нацията, а да се даде занаят, да се ограмотят тези прослойки от населението, които в момента нямат дори основно образование.  Критерият ще бъде – за мъже на 18-годишна възраст, които нямат поне основно образование. Това, което държавата ще похарчи, за да ги ограмоти, да им даде занаят в ръцете, те сами ще си го изработят, работейки по инфраструктурни проекти и под всякаква друга форма, в която държавата реши да ги включи. Жените, които са в това положение – до 18 г. без основно образование, също трябва да минат някакъв задължителен, невоенен, 6-месечен курс за придобиване на професионална квалификация и на грамотност. Професиите трябва да бъдат разглеждани поред това от какви кадри има нужда държавата. Ще е подбрани до 10 линии на професионална квалификация, като акцентът ще бъде тези хора да бъдат измъкнати от бедността и да не ходят да мародерстват по селата, да не крадат, а да са пълноценни членове на обществото.

Интервю на Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply