Константин Илиевски, гл. диригент и ръководител на КО „Дианополис“: Класическата музика дава силни емоции по един прекрасен начин

27904_1 -Кое е различното на тазгодишните Музикални празници „Златна Диана“?

– Уникалното на „Златната Диана“ тази година е, че за първи път ще прозвучи Втори концерт на Паганини в Ямбол със солист, когото публиката вече познава от последното издание на „Златната Диана“ – този изключително виртуозен концерт ще бъде изпълнен от Светлин Русев на неговата  цигулка „Страдивари“. Ще има много интересен рецитал на един млад акордеонист – Стоян Караиванов. Той свири всъщност на баян. За първи път ще има такъв солов рецитал, поне откогато аз подреждам програмата на „Златната Диана“ – това също е нещо напълно ново. Откриваме „Златната Диана“ със соло обоиста на Щутгартска опера Иван Данко– един обоист от изключителна класа, който прие поканата да дойде в Ямбол. Това е по-различното от други години, когато обикновено като солисти имаме изпълнители, които свирят на щрайхови инструменти.

– Трудно ли беше изпълнители от подобна класа да бъдат убедени да дойдат в Ямбол?

– Трябва да ви призная, че благодарение на много голямата подкрепа на общината и на кмета Георги Славов в последните години нашата дейност много се развива, качеството на нашия труд много се покачи и не беше трудно, защото така да се каже съвсем чужди хора знаят за камерния оркестър „Дианополис“ и благодарение на това приемат поканите от фестивала. Не крия, че аз имам контакти с тези музиканти на други подиуми, не само на този в Ямбол. Но когато отправих предложението, никога не е имало музикант, който да откаже. Напротив. Идват с голямо удоволствие.

– Умишлено ли е търсено това разнообразие – тематично, на изпълнители?

– Да, тъй като Музикалните празници са така да се каже доста кратък фестивал, само четири вечери, разбира се, търсим разнообразието, за да предложим на по-широк кръг от публиката нещо, което тя да може да си избере в нашата програма, като същевременно се опитваме чрез качеството на изпълнителите и програмата за концертите, която наистина е много издържана тази година, да привлечем и такива, които да дойдат на всичките четири вечери. Трябва да спомена, че вече традиционно ще имаме и оперно представление – на Пловдивска опера в понеделник, на 22 април ще се играе опера на Волфганг Амадеус Моцарт „Така правят всички“ – също едно много привлекателно произведение. Така че да – умишлено е търсена тази разнообразност.

– Какво бихте казали на не толкова изкушения от класическата музика слушател, за да дойде на концертите?

– Всеки един слушател, който не е бил никога на класически концерт, да дойде и да опита в историческата рамка на Безистена – това е сграда, наистина уникална със звука си, с акустиката си, с това как изглежда, и да почувства как ще му подейства класическата музика. Нека и младите хора да дойдат и да се докоснат до емоциите на класическата музика, защото съм сигурен, говоря от личен опит, силните емоции, които те търсят, често с вредни занимания, могат да ги получат по един прекрасен и много цивилизован начин точно от класическата музика. Просто трябва да опитат. Много хора си представят класическата музика като нещо мъртво или нещо остаряло, а ние се стараем да я правим изключително жива, атрактивна – така че публиката да има чувството, че може да се докосне до нея.

Разговора проведе: Светлана Чамова

About the Author :