Константин Илиевски: Вършил съм си работата абсолютно прецизно, детайлно планирано и целесъобразно
Полемиката за бъдещето на Камерен оркестър “Дианополис” продължава във Фейсбук, след като днес по Националното радио дадоха интервю диригентът Константин Илиевски и зам.-кметът на Ямбол, отговарящ и за културата Енчо Керязов. В него той мотивира решението на общината за освобождаването на диригента с думите: “Този вариант, който е до момента, на нас не ни харесва. Няма как ние да плащаме щатна бройка на човек, който не е в България. Г-н Илиевски знае много добре колко пъти е присъствал в България, колко концерта са се направили с негово присъствие за последните 4 години.”
Публикуваме отговора на Константин Илиевски в личния му фейсбук профил без намеса:
“Всичко е ясно… Днес всички чухме за какво става въпрос! От устата на зам. -кмета на Ямбол г-н. Керязов чухме каква е визията за бъдещето на КО “Дианополис”. Явно (професионално уважавания от мен) тенор Георги Султанов има желанието да расте административно и са решили да му бъде дадено пълно доверие! Може да започне и да дирижира… Само жалко за грозната постъпка зад гърба на всички ни да се подготвят така подло нещата. А колегите всъщност някой попита ли ги? Ако не са съгласни, ще ги смените или купите, нали? Не си мислете, че ние не чуваме за грозните ви опити! Засрамете се! Защо не ми го казахте в очите? Защо бе, Гого? Някога с нещо да съм те засегнал? Да не съм ти дал възможност? Участва зедно с мен януари дори, като един от солистите в “Коронационната меса” на Моцарт в София…
А всъщност каква е причината за моето отстраняване?
8 часовият работен ден ли?…
Няма ли примери със стотици личности, работещи на повече от 4-5 хиляди километри разстояние по цял свят. Има и големи имена между тях: Гергиев, Дудамел, Баренбойм, Курензис и много, много други!
И те ли не си вършат работата, заради 8 часовия работен ден? Как можахте да изречете лъжата, че не съм бил достатъчно в Ямбол? Отворете само годишните ни книжки (слава Богу, че има такива от последните години, под мое ръководство) и пребройте! Да не говорим за цялата организация, планиране, програмиране, изготвяне на административни документи, бюджет, план-сметки, списъци, организация на хотели, пътувания, зали, репетиции, дори рекламни материали, всичко, минаващо през мен и всичкото, координирано от мен в рамките на една годишна заплата, недостигаща петцифрено число, която в някои държави се дава като хонорар за 1 концерт!!!
Никога не съм отворил дума!… Да, това са били възможностите, приел съм ги, за идеята съм го направил!
И цялата си работа съм вършил въпреки това, абсолютно прецизно, детайлно планирано и целесъобразно. Има хиляди свидетели на това и те няма да замълчат! Организационно и художествено цял фестивал и фестивален оркестър съм реализирал всяка година, със стотици часове труд, също напълно безвъзмездно!
Запис на диск и 200 часа в студио за неговия монтаж! Резултат, с който по думите на светила в българската музика, всеки би се гордял! Това как става?… Ами координацията и комуникацията с гостуващите ни артисти, за която споменавам по-горе? Мислите че е толкова просто ли? Та вие дори не владеете език, на който да разговаряте с някои от тях… Ами тяхните програми, материали, изисквания? Колегите диригенти, които са гостували, могат спокойно да говорят дълго за това как е била планирана тяхната програма и дали съм си свършил работата! На световноизвестните изпълнители ще им платите хонорарите и без мен, така ли разсъждавате, г-н Керязов? Добра бизнес-идея! Браво ще спестите!
Но, щом не осъзнавате, че с пристигането им в Ямбол, те са подкрепяли една кауза, за която аз говорех навсякъде и на всички с грейнали очи, убеден в делото, гарантирайки с името си, често за да обясня тактично, че финансовите възможности, за които са поканени, са ограничени, тогава ви пожелавам успех в преговорите с Вашия стил на изрязяване! Не е имало един слаб концерт по мое време!
А развитието на състава? Уважението към най-опитната генерация, комуникацията с най-младата, международните членове на оркестъра, привличането на доказани професионалисти? Кое не съм свършил? Не съм бил подготвен някога ли? Ами часовете самоподготовка, програмна стратегия, обмисляне на това как съставът да се развива и то с доказани резултати, както чухме по радиото от устата на човек разбиращ! Да не мислите,че хилядите колеги, които с имената си застанаха зад мен, официално подкрепяйки ме, биха го направили, ако имаше и най-малкото съмнение в моята личност? Но всичко това го пиша, не за да се защитавам. Аз заявих отдавна,че не се боря за мястото си! Пиша го, за да е ясно, че знам каква е работата на един ръководител и главен диригент и съм я изпълнявал детайлно прецизно и всеотдайно, независимо от условията или заплащането! Приел съм въобще да го правя, заради хората, които днес ме предават!… Поради тяхна лична молба, преди години, мислейки дълго дали да приема, точно заради ефекта, който наблюдаваме сега! Но тогава имаше хора в общината, с които можеше да се разговаря. Хора, които се интересуваха от развитието на един толкова ценен състав! Хора, които дори свободното си време отделяха за културата на град Ямбол! И резултатите, които просто няма как да оспорите /освен да се изложите още повече/, не закъсняха. Не само заради моята личност /да, няма незаменими хора/, а и заради подкрепата, която имаше от страна на отговорните власти! И желанието за развитие, за прогрес и за качество! Просто това, което правите вие и начина, по който го правите, е на много, много ниско ниво, съжалявам!”
Интервюто на Константин Илиевски и зам.-кмета на Ямбол Енчо Керязов може да намерите на този линк:

https://bnr.bg/post/101301745/sakrashtavat-muzikanti-v-kameren-okestar-dianopolis?fbclid=IwAR0_R1xtg91ejoFNdu3soTidk1Mj3QJ0WxbfpLYjl3ffMcyZ_1iFtBwlrqk

About the Author :

2 Comments to “Константин Илиевски: Вършил съм си работата абсолютно прецизно, детайлно планирано и целесъобразно”
  • Tomasz Michałowski
    May 9, 2022 - Reply

    Have you considered adding a few social bookmarking links to these blogs. At the very least for myspace.

  • xmc.pl
    May 10, 2022 - Reply

    Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? Im trying to get my blog to rank for some targeted keywords but Im not seeing very good results. If you know of any please share. Appreciate it!

Leave a reply