Конкурсът в Ямбол за написване на пиеса за детски куклен театър е единствен в страната

22222Ямбол, 25.04.2016 г.

Националният конкурс за написване на пиеса-приказка за куклен театър, като съпътстващ Куклено-театралния фестивал “Михаил Лъкатник” в Ямбол, обяви днес на пресконференция директорът на Куклен театър-Ямбол Елена Дойчева. На събитието присъстваха и директорът на Регионалната библиотека “Г.С. Раковски” Димитър Бечев и председателят на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев. Ямболският фестивал “Михаил Лъкатник” е единственият в страната, който е съпътстван от конкурс за написване на пиеса за детски куклен театър.  “Ние единствени се стремим да популяризираме и да съхраним националната драматургия, а без национална драматургия няма и национален театър”, подчерта Елена Дойчева. Освен награди и дипломи на участващите в литературния конкурс, събираме наградените пиеси и ги издаваме в сборник “Приказна фиеста”. Така те остават завинаги, поставят се на сцена не само на ямболския куклен театър, но и в страната. Нови български пиеси от наградените има поставени в Македония, има и влезли в репертоара на националното радио, каза още тя.

Конкурсът за написване на  куклена пиеса-приказка за куклен театър се организира от Министерството на културата, общините Ямбол и Тунджа, Съюза на артистите в България, Куклен театър “Георги Митев”-Ямбол и Дружество на писателите-Ямбол. Конкурсът е в три раздела: оригинален авторски текст; драматизация на класическа приказка; текст за образователен спектакъл. Конкурсните пиеси трябва да бъдат нови – непубликувани и непоставени на сцена до 1 декември 2018 г., неучаствали в други конкурси. Авторите имат право на един текст за всеки от разделите в конкурсната програма.

Обявени са следните награди: за оригинален текст – 1000 лева; за драматизация – 500 лева; текст за образователен спектакъл – 500 лева. Има и Специална награда на името на писателя Стефан Чирпанлиев, осигурена от Дружеството на писателите-Ямбол.

Жури, утвърдено от Организационния комитет, определя броя на наградените пиеси. Една от наградените пиеси получава първа реализация на сцената на Куклен театър “Георги Митев”-Ямбол.

Срокът за предаване на пиесите е 1 декември 2018 г. Резултатите се обявяват през март 2019 г., а наградите се връчват през април 2019 г. по време на Националния куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник”.

Димитър Бечев е редактор на сборника “Приказна фиеста” с пиеси от конкурса, който има вече осем издания. Той сподели, че професионално ангажираната общност припознава сборника с авторските текстове като незаменимо помагало за обучаващите се в НАТФИЗ студенти от специалността куклено актьорско майсторство. Голям интерес проявяват и работещи педагози в сферата на началната педагогика от всички областни градове.  Поне през година-две сред авторските текстове има попадения и те веднага стават част от репертоара на големите куклени театри, каза Димитър Бечев. Сборникът включва освен наградените пиеси, и други по преценка на журито – до 10-12 пиеси, и става все по-обемен.

Целим да се популяризират имената на писатели, които са дали много на ямболската духовност – така Тенко Тенев аргументира Специалната награда на името на Стефан Чирпанлиев, която връчва Дружеството на ямболските писатели. Тенко Тенев подчерта, че моторът на Куклено-театралния фестивал “Михаил Лъкатник” е Елена Дойчева, много помагат хора, свързани с Ямболския край като Сашо Дончев и Петър Кънев.

От своя страна Елена Дойчева съобщи, че се налага прекъсване на репетициите по новата постановка на театъра “Маша и мечокът”. Те ще бъдат продължени през септември. Гост-режисьор е Давид Бурман, драматург и президент на Международния куклен фестивал в Санкт Петербург. Участват актьорите Ангел Попов, Калина Баракова и младата актриса Пламена Николова.

Ямболският куклен театър тази година през февруари е участвал в Пловдивския зимен фестивал “Сцена, палитра, слово”, преди седмица във фестивал на изкуствата в Сливен. Предстои участие в международния куклен фестивал в Търговище през месец май. През есента трупата е поканена за участие в Международния куклено-театрален фестивал “Двама са малко, трима са много” в Пловдив и в куклен фестивал в Баня Лука.

About the Author :