Комисия определи мястото на паметника на Левски в Ямбол

 

Ямбол, 19.10.2021 г.

Комисия за естетическото оформление и синтеза на градската среда, председателствана от заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов, определи мястото за монумента на Васил Левски в Ямбол.

Експертите, членове на комисията, бяха Сашо Казанджиев – живописец и председател на Дружеството на ямболските художници; Петър Тепсизов – председател на ямболското представителство на Съюза на българските художници и уредник в Художествена галерия „Жорж Папазов“; арх. Ивайло Христов – ландшафтен архитект, общински съветник от Общински съвет – Ямбол.

Гост консултанти бяха председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, скулпторът Петко Йорданов, директор на ХГ „Жорж Папазов“, както и архитектите, членове на Съюза на архитектите в България: Стоян Жечев, Георги Георгиев, Димитър Бъчваров, Илия Бумбалов и Валентин Вълчев.

С 11 гласа „за“ комисията одобри предложението паметника на Васил Левски бъде поставен на мястото, избрано с Решение № XLIV-9/24.04.2019 г. на Общински съвет– Ямбол – на плочника пред градинката, източно от сградата на Община Ямбол, ул. „Георги Сава Раковски“.

Припомняме, че през месец юли Община Ямбол инициира дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски. Събраните средства до момента са близо 18 000 лева. Обявен е и конкурс за идеен проект. Срокът за участие в него е до 30 ноември 2021 година. Повече информация може да намерите в сайта на община Ямбол.

About the Author :

Leave a reply