Коментарът на Любомир Котев: Реалити шоу

kotev25Някому се е приискало, тоя народ, не само нашия, а цялото човечество, да се ошашави дотолкова, та да повярва, че измисленият, при това лошо, бездарно съчинен живот, вихрещ се постоянно в безчислените вече реалити – формати, е по-истински от действителния ни живот. Докарахме я дотам, че в новините, в информационните емисии на централните телевизии, регулярно да ни съобщават какво се е случило във „Фермата” или във „VIP-брадър”, в „Мастър шеф” или друго някое реалити шоу, наместо да ни осведомят за реалните проблеми на реалните хора. Точно така, реалният живот на реалните хора протича извън TV-форматите, далеч от тях и е доста по-различен, „нереалистичен”, вероятно, щом пошличките, нагласени предавания имат претенцията да са реалистични.

Не знам дават ли си сметка за това продуцентите, макар да не е трудно да предположим, че тях щенията на шепата претенциозни простосмъртни изобщо не ги интересуват, щом маса народ е вперил очи в екрана и следи със затаен дъх пируетите на така наречените звезди. Не знам и колко са, всъщност, заклетите почитатели на риалити-форматите, но инак съм сигурен, че нашият живот, истинският ни живот, протича далеч, ама много далеч, от лигавщините на измислените звезди. И съм съвсем сигурен, в края на краищата, че всеки втори пенсионер, който не си дояжда и всяко четвърто дете, което е недохранено, както сочи безмилостната статистика, пет пари не дават за насилената екстравагантност на разюздания бръснар, изживяващ се като звезда, или за умението на Ивайло Караньотов да цепи дърва по-сръчно от н`ам кой си анонимник, изживяващ се също като звезда.

Реалният живот на реалните хора отново, за кой ли път, накара народа да излезе на улицата, за да протестира в защита на законните си искания и срещу незаконните и недопустими обиди, с които го обсипва самозабравилото се правителство.

Точно така, проблемът е в правителството, на правителството, а не персонален, на някой вицепремиер или друг самозабравил се субект, правителството носи отговорност за случващото се и само то може да го реши. Оправданията на премиера, че коалиционното споразумение е по-важно от Конституцията, разбира се, са смешни, а още по-смешни са вайканията му, че нещо ще се счупи и страната ще бъде завладяна от хаоса.

А най-смешния, най-нелепия, направо неправдоподобен детайл в поредната, домашна, политико-икономическа бутафория, е декларацията на работодателите, че ще организират контра-протест срещу справедливия протест на обидените майки на болни деца. Е, това вече е чудо невиждано, нийде невиждано и немислимо в целия цивилизован свят, това е абсурд, непонятен и необясним абсурд! Да се чуди човек и да се неначуди кому и как е хрумнало да възправи срещу шепата онеправдани и окаяни нещастници мощта на индустриалците, само защото клетите майки са имали дързостта да защитят законно законните си граждански права!?

А най-учудващото е, че подобно безумие е възможно в една цивилизована уж, европейска страна, където демократичните свободи са гарантирани всекиму, а задължението да ги опазват, гарантират, е, преди всичко, освен на правителството и на работодателите. Най-неочаквано, като в лош сън, се оказва, че и правителството, и работодателите, не само не могат или не искат да опазват демократичните ни свободи, гарантирани от Конституцията, но са готови да ги потъпчат, защото страната, видите ли, щяла да затъне в хаоса.

Животът ни, истинският, реалният наш живот, вижда се, също понадръзва на реалити шоу, което би било забавно, далеч по-забавно от измислените и поизхабени формати, ако не беше крайно омерзителна цялата тази история.

Инак, погледнато от по-особен ъгъл, тя си остава забавна и чак смешна, заради хленченето, че ще настъпи апокалипсис, ако падне скъпото на всяко българско сърце и непрежалимо правителство. Аз тук отново ще припомня милионите пенсионери, всеки втори, от които не си дояжда, според националната статистика, заради безобразията на същото това правителство и същите тия работодатели. И ще запитам: дали, аджеба, е непрежалимо за тях уж скъпото на всяко българско сърце правителство и дали те, за разлика от работодателите, да речем, не очакват с нетърпение хаоса, с който ни плашат? Защото безобразието си е безобразие и също е чудо невиждано в целия цивилизован свят, щом нашите управници си позволиха да вдигнат най-ниските пенсии, т. е. пенсиите на тези, които са работили най-малко, без да вдигнат реципрочно пенсиите на тези, които са работили повече и осъдиха на недоимък и мизерия огромното мнозинство от пенсионерите.

Отгоре на всичко, към онова безобразие прибавиха и ново безобразие, като увеличиха и най-високите пенсии, тези на комунистическата номенклатура и новите спекуланти, които са нейни рожби, а отново не се погрижиха за милионите пенсионери. Това е цинизъм, обикновен цинизъм, още по-релефен, заради многозначителния факт, че тъкмо така наречените патриоти, щедро обещаваха по-високи пенсии на всички, докато драпаха към властта. По-същественото в случая, обаче е, че днешният цинизъм не идва на празно място, че беше съвсем очаквано, закономерно, тъкмо тези хора да се самозабравят, щом безобразията им не предизвикаха обществен ропот, че се разминаха, Бог знае защо, с днешното недоволство.

Но то, общественото недоволство, разбира се, зрееше, набъбваше в онеправданите души, за да избухне, в края на краищата, и изкара народа по улиците, след като управлението на това правителство, още от самото начало, бе поредица от скандали и набор от бездарни политически скечове.

Аз не желая да влизам в неблагодарната роля на злата пророчица, но не е трудно да предположим, че едва пръкналото се недоволство тепърва ще се разраства, за да вгорчи живота на бездарните или безхаберни управници. Нищо по-логично от това, щом широко прокламираното увеличение на доходите вече е изядено от инфлацията, а непосилните цени на газа и електричеството вещаят, освен недояждането, и студуване, не само за пенсионерите. Правителството, което вече някои ожалват, само се насади на пачи яйца, образно казано, като потурчи, в буквалния смисъл на думата, руските енергийни проекти, които гарантираха далеч по-благоприятна конюнктура, както за управниците, така и за народа. Сляпото подчинение на чуждите директиви, недостойната, откровено компрадорска политика, водят към енергийна криза, чийто горчиви плодове ще ни тровят задълго, оттук насетне, а засега ни направиха за смях пред света. Докарахме я дотам, че да ни дават за пример, когато искат да онагледят как една страна, суверенна уж държава, не може да опази националните си интереси, докато подгъзува на чуждия интерес. Ама това, видите ли, го бил казал Путин, ненавистният посткомунистически диктатор, защото бъркало сметките на Русия, които не са – очевидно е! – дотам объркани, щом Южен поток набързо и безпроблемно бе преобразуван в Турски поток, а пак Турция строи не една, а две руски атомни централи, и пак тя реализира алтернативата на проекта Бургас-Александрополис. И взаимоизгодното икономическо сътрудничество съвсем не е сговор между двама диктатори, както ни убеждават, щом и Шрьодер, бившият германски канцлер, когото няма как да наречем диктатор, въпреки Европейските директиви и Американските мераци, строи Северен поток.

Въобще, сегашните управници сами измислиха проблемите си и няма защо да реват, че има някакъв комплот срещу тях, че някой иска да яхне вълната на общественото недоволство, без да му пука, че хвърли страната в катастрофичен хаос. А що се отнася до работодателите, те им правят мечешка услуга с неадекватността си, пък и са и не по-малко виновни от тях за днешното ни дередже, щом не се противопоставиха на очевидно лошата икономическа политика. Или, щом носят съществена вина за друг един нашенски абсурд, огромното количество несъбрани данъци, което едва ли се дължи на хитруванията на кръчмарите, дребните търговци, семкаджиите и прочее незначителни данъкоплатци. Пак националната статистика, нека припомня, безпристрастно сочи, че несъбраните данъци през годините на демокрацията са горе-долу колкото външния ни дълг, или милиарди, десетки милиарди левчета! Но най-смешното в заформилото се реалити шоу, най-забавният и най-тъжен момент е съвместният вопъл на управниците и работодателите за предстоящия апокалипсис. Нищо фатално за държавата няма да се случи, наемам се да ги успокоя, а с чиста съвест го обещавам и на всички, които са се разтревожили от вайканията им, ако има такива, като не броим тук клиентелисткият кръг около ГЕРБ и Обединените патриоти, разбира се. Не за пръв път, нека си припомним, изтърващите властта вещаят катастрофата, която така и не дочакахме след управлението на Виденов, или СДС, или царя-републиканец, която и сега, по всяка вероятност, няма да дочакаме. Фатално за държавата е реалити шоуто, което се вихри в България от три десетилетия, политическият цирк, недостойната клоунада, непостижима и в лошо режисираните TV-формати. Фатално за България е, че не съществува действителна политическа алтернатива, че всички участници в смешното и тъжно реалити шоу са еднакво заинтересувани от запазването на статуквото и нехаят за дереджето на държавата и народа. И сега е така, някой наистина ще яхне вълната на недоволството и  е трудно да предположим кой, но лесно бихме могли да предположим, че Корнелия Нинова, която обещава да премахне безобразието с пенсиите, едва ли ще го направи, пък и едва ли ще е способна да реставрира, поне частично, потурчените руски енергийни проекти, дори ако го желае. Ние май наистина я докарахме дотам, че животът ни да прилича на бездарно съчинения, неистински живот на жалките, неистински звезди от телевизионните формати, ние се превърнахме в заложници на собствената си глупост, които вече три десетилетия са неспособни да направят правилния избор и напразно се окайват след поредния, предизвестен провал…

About the Author :

Leave a reply